Набув чинності “юридично нікчемний” указ Путіна про заборону “іноземцям” володіти землею в окупованому Криму

 

З суботи, 20 березня 2021 року, набув чинності указ президента РФ Володимира Путіна про заборону “іноземним громадянам” володіти землею в більшості районів окупованого Росією Криму – прибережних і прилеглих до материкової України.

З точки зору російського законодавства громадяни України на окупованому півострові також потрапляють у цю категорію, зазначає Радіо Свобода.

У Міністерстві закордонних справ України указ Путіна назвали “юридично нікчемним”.

Як наголосив речник МЗС Олег Ніколенко, ця заборона на володіння землею “йде в руслі російської політики утисків, дискримінації та витіснення українських громадян з тимчасово окупованого півострова”.

“У найгірших традиціях своїх історичних попередників керівництво Росії фактично продовжує зросійщувати Крим. Указ президента РФ №201 юридично нікчемний і не матиме правових наслідків для України. Після відновлення суверенітету нашої держави в Криму порушені права законних власників на земельні ділянки будуть відновлені”, – наголосив Ніколенко.

Він додав, Росія продовжує нехтувати основоположні норми та принципи права, зокрема й міжнародного. За словами речника зовнішньополітичного відомства України, дії Кремля не залишаться без належної оцінки міжнародної спільноти.

“Позбавлення українців права власності на земельні ділянки в Криму буде у фокусі уваги «Кримської платформи» на її інавгураційного саміту цьогоріч”, – зауважив Ніколенко.

У представництві президента України в АРК указ Путіна назвали військовим злочином. Прокуратура АР Крим кваліфікує такі дії російської влади за статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

Про що йдеться в указі Путіна
Президент Росії 20 березня розширив перелік територій, земельних ділянок, які не можуть бути у власності “іноземців” та “іноземних юридичних осіб”. У цей список увійшла більшість районів окупованого Криму та Севастополя, а також Керч, Ялта, Євпаторія та інші прибережні міста півострова.
Заборона не поширюється на три райони Криму – Первомайський, Красногвардійський і Білогірський, які не межують з материковою частиною України і не мають виходу до Чорного моря. Аналогічним чином до переліку не увійшла Верхньосадовська сільська рада у Нахімовському районі Севастополя.

Читайте також:
РФ розгорнула машину протидії Кримській платформі, – Кулеба

На сьомі роковини окупації Криму Хірург і Пушилін каталися під Севастополем,
а Путін виступив у “Лужниках”. ФОТО

ЗМІ зняли з висоти пташиного польоту резиденцію Медведчука на Південному березі Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна