На Донеччині сержанта ЗСУ засудили до 15 років тюрми за вбивство і позбавили звання

 

Суд на Донеччині призначив 15 років ув’язнення сержанту, який застрелив прапорщика.
Також задоволено цивільний позов на моральну шкоду в розмірі 1 мільйон гривень.

Такий вирок, який поки не набрав законної сили, виніс Дружківський міський суд 4 березня 2021 року, передає Бюро судової інформації.

Обвинуваченому інкриміновано вчинення злочинів, передбачених:

  • частиною 3 статті 405 (Погроза або насильство щодо начальника);
  • п.8. частини 2 статті 115 (Умисне вбивство).

За даними досудового розслідування, 28 липня 2018 року обвинувачений, у званні сержанта, разом з прапорщиком та іншими військовослужбовцями приблизно з 16:00 почали вживати алкогольні — відзначали церковне свято.

Опівночі сержант, перебуваючи у нетверезому стані, заступив на чергування, маючи при собі автомат АКС-74У.
У цей час прапорщик приховав від військовослужбовців пляшку горілки, щоб військові більше не пили та не вчиняли правопорушень.

“Близько 4 години ранку сержант почав сваритися з прапорщиком через те, що той не дає вживати алкоголь. Прапорщик, будучи для сержанта начальником, наказав йому заспокоїтись і припинити конфлікт. Однак той почав погрожувати побити прапорщика. Врешті сержант наніс в бік свого керівника декілька махових ударів ногами і руками, від яких останній, відступаючи назад, впав на землю, а потім залишив територію розташування підрозділу та заховався в дворі сусіднього домоволодіння”, – йдеться в матеріалах справи.

Переховуючись за будинком, прапорщик подзвонив керівництву — командиру батареї управління та артилерійської розвідки військової частини про погрози на свою адресу з боку підлеглого сержанта.
Командир батареї пообіцяв приїхати на місце. Прапорщик повідомив про це сержанта, який ніяк не заспокоювався. За даними слідства, від новини про приїзд керівництва сержант розізлився ще більше та пішов шукати прапорщика, щоб помститися йому.

Як встановило розслідування, близько 5 години ранку сержант знайшов прапорщика та здійснив в його бік три одиночні постріли із автомату, одним з яких вбив свого керівника. Потім, бажаючи приховати обставини злочину, вистрілив по вікнах і фасаду будинку, біля якого лежав вбитий прапорщик.

Провину обвинувачений у вбивстві військовослужбовець не визнав. Він підтвердив, що дійсно 28 липня він з іншими військовими вживали алкоголь. Відзначали свято відзначали у бесідці, яка розташована у дворі будинку, в якому всі мешкали. Близько 23:00 усі учасники застілля розійшлися, оскільки потрібно було скоро заступати на чергування. Так і сам обвинувачений пішов до будинку, де приліг на своє ліжко.

Приблизно о 3 годині 50 хвилин прокинувся, щоб заступити на чергування. Вийшовши з будинку, разом з іншим військовим почули постріли зі сторони будинку, біля якого пізніше знайшли тіло прапорщика.

Обвинувачений розповідає, почувши постріли, крикнув: “Стій буду стріляти!”. Далі обійшов будинок з іншої сторони, на межі з іншим домоволодінням голосно спитав про те, хто там є. У відповідь почув ще один постріл, на що відкрив автоматну чергу. Каже, що бачив силуети у вікнах, по яких теж вистрілив. Знову обійшовши будинок, побачив лежачого на землі прапорщика.

Він ще був живий та хрипів. Відштовхнув його автомат у бік та пішов до машини за аптечкою. Вважає, що не міг поранити прапорщика. Про телефонні дзвінки командування нічого не відомо було. Цивільні позови сторони потерпілого визнає частково, в частині 12000 гривень витрат на поховання.

Один з військовослужбовців підтвердив, що дійсно вони компанією вживали алкогольні напої. Ввечері прапорщик сховав пляшку, бо не хотів, щоб це продовжувалося. Через це сержант справді почав погрожувати керівнику, намагався його побити. Коли той пішов з місця події, відбувся дзвінок командира, який сказав, що приїде вранці через те, що військові вживають алкоголь, а сержант поводить себе агресивно. Свідок сказав, що після цього пішов спати, а вранці дізнався, що прапорщик вбитий.

Інший свідок розповів те саме, але додав, що після пострілів, які були чути з подвір’я, до будинку зайшов обвинувачений та сказав, що вбив керівника. За словами свідка, обвинувачений переконував інших військових сказати, що прапорщик почав стріляти першим. Такі ж покази дали й інші свідки.Суд взяв до уваги висновки експертиз, пояснення свідків та протоколи проведення слідчих експериментів.

Покази обвинуваченого суд вважає непослідовними та суперечливими, оскільки вони протирічать встановленим фактичним обставинам справи та спростовуються сукупністю досліджених у судовому засіданні доказів.

Стороною потерпілих було заявлено цивільний позов про стягнення з обвинуваченого моральної шкоди у розмірі 1 000 000 гривень та 12225 гривень матеріальної шкоди. Цивільний позов суд задовольнив у повному обсязі.

Також призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі та позбавлення звання “сержант”. Вирок ще не набрав законної сили і на нього може бути подана апеляційна скарга.

Читайте також:
На Сумщині колишній військовий пограбував магазин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна