ТКГ: готовий проєкт щодо розмінування 19 нових ділянок на лінії розмежування

 

Є шанс почати гуманітарне розмінування на Донбасі, якщо Російська Федерація прийме відповідне рішення, яке вже підготовлене.Таку думку висловив перший заступник глави української делегації на переговорах ТКГ, віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, який очолював українську сторону на переговорах Тристоронньої контактної групи 17 березня.

Про це за підсумками переговорів у режимі відеоконференції повідомляє ФБ-сторінка УкрТКГ.

“Згідно з заявою координатора підгрупи з безпеки, глави СММ ОБСЄ посла Халіта Чевіка, механізм протимінної діяльності та проєкт документу щодо розмінування 19 нових ділянок на лінії розмежування, попередньо узгоджених під час Паризького саміту, готовий“, – сказано в повідомленні.

Зазначається, що на безпековій підгрупі Резніков запропонував напередодні Великодніх свят спільно здійснити два кроки:

  • почати процес “гуманітарного розмінування”, а саме: розмінування ділянок, на яких знаходяться кладовища, об’єкти інфраструктури (водо-, газо- та електропостачання тощо), на яких системно проводяться регламентні та інші види робіт;
  • розблокувати роботу КПВВ “Щастя” та “Золоте”.

“Чекаємо відповідних рішень російської делегації”, – заявили в УкрТКГ.

Економічна підгрупа домовилася, що до 26 березня сторони нададуть списки кандидатів до складу робочої групи з моніторингу екологічної ситуації в ОРДЛО.

“Позиція Української делегації незмінна: основою врегулювання є чітке виконання спільних рішень, прийнятих в рамках роботи обох форматів і ТКГ, які містять у собі необхідні механізми і для встановлення всеосяжного режиму припинення вогню, і для врегулювання гуманітарної та економічної ситуації на окупованих територіях, які в подальшому стали основою для реалізації політичної частини угод”, – сказано в повідомленні.

“Наша делегація продовжує зосереджувати зусилля на реалізації наступних заходів:
– збереження режиму припинення вогню;
– безперешкодний доступ МКЧХ та інших міжнародних гуманітарних організацій до утримуваних осіб;
– звільнення утримуваних осіб;
– розблокування російською стороною роботи КПВВ;
– забезпечення вільного та безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї території України;
– допуск представників МАГАТЕ на окуповані території для забезпечення проведення інспекції ядерних об’єктів на тимчасово окупованих територіях”, – зазначив речник української делегації.

У пресрелізі з посиланням на Олексія Резнікова також міститься підтвердження повідомлення про те, що українська делегація на знак протесту покинула засідання політичної підгрупи: “…Знаходження з боку російської сторони в якості консультанта громадянки України Майї Пирогової, яка заочно засуджена судом України за участь в терористичній діяльності, неприпустимо”.

Наступне засідання ТКГ заплановане на 31 березня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна