Плотницького та ще двох терористів засудили до довічного ув’язнення за збиття Іл-76

 

Суд оголосив вирок за збиття терористами у 2014 році українського літака Іл-76.
Представників терористичної організації “ЛНР” Ігоря Плотницького, Олександра Гуреєва та Андрія Патрушева засудили на довічне позбавлення волі без конфіскації майна.

Такий вирок оголосив Красногвардійський суд Дніпра у вівторок, 16 березня, передає “Судовий репортер”.

Зазначається, що судді понад місяць перебували у нарадчій кімнаті. Текст вироку має більше 100 сторінок.

Вирок оголошували 15-16 березня з перервами – близько 8 годин.

Судили терористів заочно.

Плотницький був ватажком терористичної організації “ЛНР”, очолював раду міністрів “ЛНР”. У листопаді 2017 року нібито пішов у відставку за станом здоров’я, але у ЗМІ писали, що Плотницького змістили у результатів перевороту.
Після цього він виїхав до Росії, де начебто був заарештований за крадіжку 1 млрд доларів США виділених Росією, й утримувався в петербурзькому СІЗО.

16 грудня 2020 року Дніпровський апеляційний суд залишив без змін вирок про 7 років тюремного покарання за службову недбалість українського генерала Віктора Назарова в бойовій обстановці. Суд визнав, що недбалість генерала і невжиття необхідних заходів призвели до збиття терористами літака ІЛ-76 у червні 2014 року.

Суд першої інстанції ще у березні 2017 засудив генерала до 7 років ув’язнення. Назаров із рішенням не погодився і подав апеляцію, яка тривала 3,5 роки.
Назарова не взяли під варту і виконання вироку зупинено через подачу скарги до Верховного суду.

Як повідомляла “Новинарня“, в січні 2017 року прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що передала до суду обвинувальний акт проти ватажка сепаратистського угруповання “ЛНР” Ігоря Плотницького (станом на 2014 рік – командира батальйону бойовиків “Зоря”) та двох командирів незаконних збройних формувань у справі збитого літака Іл-76 для їх заочного засудження.
Дії цих осіб кваліфіковано як терористичний акт (частина 3 статті 258 Кримінального кодексу України).

У липні 2016 року Плотницькому, Гурєєву і Патрушеву було заочно повідомлено про підозру у вчиненні даного злочину.
Оскільки вони перебувають за межами підконтрольній Україні території, відносно них проведено спеціальне досудове розслідування.

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було збито літак Іл-76МД. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади ЗСУ та 9 членів екіпажу. Усі загинули.

У Павлограді Дніпропетровської області за службове недбальство в цій самій справі судили генерал-майора ЗС України Віктора Назарова. Суд першої інстанції дав йому сім років в’язниці.

Читайте також:
Плотницький втік із Луганська в Росію, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна