Раді пропонують денонсувати Харківські угоди

 

Верховній Раді пропонують денонсувати Харківські угоди.

Відповідний законопроєкт №0095 зареєстрували у ВР, про це свідчить інформація на сайті парламенту.

Проєкт закону “Про денонсацію угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України” внесли до Ради ще 12 березня.

Останній етап проходження документа – опрацьовується в комітеті.

Автори законопроєкту – народні депутати від фракції “Слуга народу” Олександр Аліксійчук та Олег Дунда.
Вказано, що денонсація угоди дозволить скоротити ризики, пов’язані із національною безпекою України.

“Реалізація положень закону у разі його прийняття призведе до додаткових доходів у державний бюджет України внаслідок переведення (зміни цільового призначення) земель, займаних Чорноморським Флотом РФ, у рекреаційну зону, та отриманої можливості залучення інвестицій у кримський регіон”, – підкреслюється у пояснювальній записці.

Читайте також:
СБУ провела обшуки в Раді, РНБО та Кабміні в справі Харківських угод

Нагадаємо, 11 березня Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення, згідно з яким СБУ перевірятиме мотивацію депутатів, які голосували за так звані Харківські угоди, згідно з якими Росія розмістила свій флот у Криму.
Секретар СНБО Олексій Данілов зазначив, що у списку на перевірку є і чинні нардепи, і олігархи, і “перелік осіб, який для дуже цікавий”.

12 березня Служба безпеки України розпочала досудове розслідування підписання та ратифікації Верховною Радою у 2010 році угоди щодо перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Як відомо, в 2010 році Україна за президентства Віктора Януковича ратифікувала Харківські угоди, що продовжили російську військову присутність у Криму до 2042 року.
Як зазначено в самій угоді, термін перебування флоту було збільшено в обмін на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.

Низка українських і західних експертів відзначали, що це також в подальшому допомогло Росії анексувати український півострів у 2014 році.

В офісі генпрокурора України в січні 2021 року заявили, що Януковичу повідомили про підозру в державній зраді через підписання ним Харківських угод із Росією, що, як вважають у відомстві, дозволили збільшити чисельність російських військових на півострові.
Водночас захист експрезидента-втікача стверджує, що “кожен крок” Віктора Януковича при підписанні цих угод відбувався “в рамках законів і в інтересах України”.

Читайте також:
Росія почала посилювати свої військові угруповання в Криму після Харківських угод, – розвідка

Харківські угоди, за які взялася РНБО, писав чинний заступник секретаря Радбезу Демченко, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна