Корвет “Вінниця” перетворять на музей та пришвартують в Миколаєві

 

Навчальний корабель Військово-Морських сил ЗСУ “Вінниця” перетворять на музей.

Рішення про це ухвалив міністр оборони Андрій Таран в лютому 2021 року, передає пресслужба Міноборони.

За словами міністра, опрацьовується питання передачі корвета до філії Національного військово-історичного музею України — Центрального військово-морського музею.

Корабель, збудований 45 років тому, у форматі державно-приватного партнерства планують розмістити на 8-му причалі Миколаєва.

“Створення на базі бойового судна музейної експозиції дозволить перетворити його в один із потужних центрів військово-патріотичного виховання молоді. Тут популяризуватимуть традиції українського військового флоту, а причал буде одним із осередків туризму міста-корабелів”, — зазначив Таран.

У світі є кілька сотень кораблів-музеїв, на яких розміщена експозиція, присвячена історії, екіпажу та подіям судна. Найвідоміші із них – вітрильний лінійний корабель “Вікторі” у британському Портсмуті чи американський лінійний корабель “Айова” в Лос-Анжелесі.

Корвет «Вінниця» стане першим таким об’єктом військово-морської спадщини в Україні.

Довідково

Корабель “Вінниця” (попередня його назва у складі ВМС ЗС України та Морської охорони – “Дніпро”) був закладений 23.12.1975 року, спущений на воду 12.09.1976 року, у стрій ввійшов 31 грудня того ж року в 5-ту окрему Балаклавську бригаду прикордонних сторожових кораблів, де і служив до 1992-го року, доки не перейшов до Морських частин Держкомітету з охорони кордонів (нинішня Державна прикордонна служба).
В січні 1996-го року корабель було передано новоствореним ВМС України.
Основними причинами передачі були відсутність достатньої кількості кораблів у ВМС та недоцільність утримання настільки потужного корабля у прикордонників.

Читайте також:
ВМСУ списують корвет “Вінниця” – останній на флоті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна