У Москві поліція розігнала форум незалежних депутатів “Муніципальна Росія”, затримавши майже всіх учасників

 

Поліція в Москві розігнала форум незалежних депутатів “Муніципальна Росія”, затримавши близько 200 осіб – муніципальних депутатів, політиків, журналістів тощо. Всіх їх звинуватили у “сприянні небажаній організації” – стаття 20.33 кодексу РФ про адмінпорушення.

Як повідомляє “Новая гезета”, форум відбувався 13 березня в готелі “Ізмайлово”. Він був організований командою платформи “Об’єднані демократи” і зібрав близько 200 громадських діячів із 56 регіонів Росії, хто “готовий міняти свій район на краще, створювати громадські ініціативи та займатися політикою”.

Зазначається, що такий освітній захід у Москві розігнали вперше. Масових затримань на форумі “Муніципальна Росія” ніхто не очікував, раніше схожі зібрання за участю муніципальних депутатів відбувалися в Москві без перешкод з боку силових органів. Однак тепер, очевидно, влада “зачищає” всі опозиційні середовища до вересневих виборів у Держдуму.

Затримання почалися через пів години після початку дводенного форуму – поліцейські грубо витягували присутніх із приміщення в 11 автозаків. Декого несли за руки й за ноги і клали обличчям у землю, хоча люди не чинили опору.

Один із силовиків оголосив, що причиною затримання стало проведення заходу “небажаною організацією”. Імовірно, малася на увазі “Відкрита Росія”, з якою афілійовані деякі організатори зібрання (хоча вони заперечують прямий зв’язок). Раніше генпрокуратура РФ визнала організацію “Відкрита Росія” “небажаною” на території країни, і тепер навіть “незалежна” преса мусить вказувати це при її згадці в статтях і новинах.

У рапорті поліції сказано, що “дана організація [«Об’єднані демократи» або «Муніципальні депутати»] в дійсності є організацією «Відкрита Росія», її діяльність спрямована на інспірування протестних виступів і дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в РФ”.

За даними проекту “ОВД-Інфо”, на форумі затримали більше 170 людей. За даними московської поліції, затримали “близько 200 осіб”, і “в значної частини учасників були відсутні засоби індивідуального захисту”.

Серед затриманих виявилися московські муніципальні депутати Ілля Яшин і Юлія Галяміна, депутат Московської міської думи Михайло Тимонов, депутат законодавчих зборів Санкт-Петербурга Максим Резник, політики Володимир Кара-Мурза та ексмер Єкатеринбурга Євген Ройзман, виконавчий директор “Відкритої Росії” Андрій Пивоваров, щонайменше четверо журналістів відомих видань та навіть 14-річна дівчинка, яка прийшла на форум із батьком. Згодом їх почали відпускати  під зобов’язання про явку в суд.

За статтею 20.33 КоАП РФ (“співпраця з небажаною організацією”) фізичним особам загрожує штраф у розмірі від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також слідчий комітет РФ може порушити кримінальну справу проти активістів, щодо яких за рік вступили в силу два протоколи про сприяння “небажаній організації”.

“Перед виборами в Держдуму гайки будуть закручуватися, в тому числі щодо незалежних, неузгоджених із владою заходів. При цьому посилюватимуть реакцію не тільки на вуличні акції, а й взагалі на будь-які заходи, в тому числі освітні. Наприклад, навчання спостерігачів або консультації кандидатів [у депутати]. Закон про регулювання просвітницької діяльності теж приймається не просто так. Зараз влада намагається максимально пограти м’язами і показати, що ніяку альтернативу на вибори навіть близько не підпустять”, – прокоментувала подію юристка-правозахисниця Анастасія Буракова.

Читайте також:
У Росії на два місяці арештували українку, яка брала участь у протестах за Навального

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна