Україні підтвердили рейтинг B/B зі стабільним прогнозом. Але є “але”

 

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings підтвердило довгострокові рейтинги України на рівні B/B зі стабільним прогнозом, але рейтинг може знизитись без фінансування від міжнародних організацій.

Про це 13 березня повідомляє “Інтерфакс – Україна”.

“Зростання, платіжний баланс і державні фінанси України перевершили наші очікування у 2020 році. Достатність резервів покращилася, що забезпечує захист від можливих несприятливих зовнішніх подій, включно з подальшою затримкою з виплатою пільгових кредитів”, – повідомило агентство S&P Global Ratings на підтвердження рейтингу.

Проте, як зазначають аналітики, епідеміологічні міркування досі становлять серйозний ризик. Також рейтинги можуть знизитись у разі перебоїв з пільговим фінансуванням з боку міжнародних фінансових організацій або з ринків капіталу, оскільки це поставить під сумнів здатність уряду виконувати зобов’язання з обслуговування боргу.

Протягом наступного року агентство могло б підвищити рейтинги України, якщо показники зовнішньої ліквідності країни і консолідація державних фінансів перевершать справжні прогнози, перш за все в результаті  активнішого відновлення економіки.

“Такі збої можуть статися, якщо уряд відмовиться від ключових реформ, таких як посилення незалежності Національного банку України, який діє як грошово-кредитний орган і регулятор фінансової системи”, – наголошується в повідомленні S&P.

Як відомо, уряд України два місяці поспіль (січень-лютий) не робить запозичень на зовнішньому ринку, хоча планував отримати завдяки їм 45,4 млрд грн для фінансування видатків бюджету в цей період. Як наслідок, уряду довелося запозичувати на внутрішньому ринку в більших обсягах, ніж було заплановано.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна