У США українські екіпажі катерів типу Island відпрацювали навчання з боротьби за живучість. ФОТО

 

В американському місті Балтимор тривають планові заняття з екіпажами катерів типу “Айленд”, які проходять додаткову підготовку перед передачею катерів українським ВМС.

Про це в п’ятницю, 12 березня, повідомляє АрміяInform.

Нещодавно військові моряки відпрацьовували навчання з боротьби за живучість, що входять до програми підготовки.

До тренування були залучені рятувальні плоти та костюми відповідно до комплектації катерів типу Island. Схожі костюми входять у стандартне оснащення катерів на рівні з протипожежними костюмами та іншим устаткуванням, необхідним під час боротьби з можливими пошкодженнями корабля у бойових умовах.

Система підготовки з боротьби за живучість корабля, яка використовується у ВМСУ, є максимально подібною до системи підготовки у флотах провідних держав-членів НАТО.

Нещодавно в США у відкритому морі провели ходові випробування одного з патрульних катерів типу “Айленд”.  Під час  випробувань перевіряли якість роботи агрегатів і механізмів катера, а також функціонування його навігаційної системи. Також продемонстрували максимальні можливості катера щодо його маневреності та швидкості, підтверджені його ходові якості.

Перші два українські екіпажі вже проходять 10-тижневий курс допідготовки у США на здобуття допуску до експлуатації катерів цього класу, водночас в Україні триває завершальний етап підготовки перед відрядженням до Балтимора третього екіпажу патрульного катера типу “Айленд”.

Айленди 1 Айленди 2 Айленди 3
<
>

Нагадаємо, 11 січня українські екіпажі патрульних катерів класу Island прибули для проведення десятитижневого курсу підготовки до  США.

Два катери типу Island були передані Україні 27 вересня 2018 року в Балтиморі в рамках візиту до США на той час президента України Петра Порошенка.

У червні 2019 року ці вже українські патрульні катери отримали назви та бортові номери – “Слов’янськ” (P191) та “Старобільськ” (P190).

У липні-вересні 2019 року постійні українські екіпажі катерів пройшли навчання в Балтиморі.

21 жовтня 2019 року “айленди” для ВМС України прибули в Одесу.

13 листопада 2019 року в Практичній гавані міста Одеси відбулася церемонія підняття прапорів ВМС ЗС України на катерах “Слов’янськ” та “Старобільськ” типу Island, а також пошуково-рятувальному судні “Олександр Охрименко”.

Згідно з домовленостями, американські патрульні катери були передані ВМС ЗСУ на безоплатній основі. При цьому українська сторона забезпечує стовідсоткову передоплату загальної вартості супутніх послуг із дооснащення в розмірі 10,1 млн доларів на термін до 18 місяців.

Катери класу “Айленд” будувалися верф’ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки в кількості 49 корпусів (бортові номери WPB 1301 – WPB 1349) для Берегової охорони США. Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), осадку 2 метри, сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двовальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 уз. Екіпаж складає 16 осіб, автономність п’ять діб. Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73, моторним човном, штатне озброєння складається з 25-мм автоматичної артилерійської установки Mk 38 Bushmaster і двох-чотирьох 12,7-мм кулеметів М2НВ. Дальність плавання до 3000 миль.
Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73 та 5,4 метровим доглядовим човном Zodiak Hurricane 540. Також на фото помічено не демонтовані 25-мм артилерійські установки Bushmaster Mk 38 Mod 0, що дозволяє зробити припущення – катери будуть передані Україні зі штатною зброєю.
Останній доковий ремонт USCGC Cushing відбувся у 2014 році, а USCGC Drummond – у 2012 році.

Читайте також:
У США у відкритому морі провели ходові випробування “Айленда”. Відомо, як назвуть два катери

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна