НБУ пропонує створити в Україні спеціалізований фінансовий суд

 

Національний банк України пропонує створити в Україні спеціалізований фінансовий суд.

Про це в п’ятницю, 12 березня, інформує пресслужба НБУ.

За словами заступника голови регулятора Ярослава Матузки, в Україні сьогодні понад 130 тисяч судових спорів пов’язані з фінансовим сектором, що складає четвертину від судових процесів.

“Зважаючи на проблематику ми ініціювали питання щодо необхідності створення спеціалізованого фінансового суду. Ми вважаємо, що від створення спеціалізованого суду виграють всі: кредитори, позичальники, вкладники та інвестори. Адже такий суд може стати дієвим механізмом захисту їхніх прав”, – сказав Матузка.

За інформацією НБУ, сьогодні розмір заборгованості, яка є предметом судових спорів з позичальниками, становить 144 млрд грн, вкладниками – понад 18 млрд грн, інвесторами – 81 млрд грн.

Загальна же сума предметів застави за такими позовами становить близько 14 млрд грн, а обсяг депозитів – 18 млрд грн.

За словами директора Юридичного департаменту НБУ Владислава Бедненка, регулятор має знайти правильний баланс для вирішення проблемних питань.

“На сьогодні банки активно говорять не лише про завантаженість судової гілки влади, а й інші проблеми: правозастосування чи ефективне виконання судових рішень для задоволення кредиторських вимог. Ми маємо напрацювати ефективний механізм для покращення роботи у цьому напрямку, і це може бути як спеціалізований фінансовий суд, так і окрема судова палата з розгляду фінансових спорів. Ми плануємо продовжувати цю дискусію з іншими представниками ринку та державними органами”, – зазначив Бедненко.

У пресслужбі додали, що судова система наразі перевантажена значною кількістю фінансових спорів. Існує також проблема неукомплектованості судів різного рівня, або недостатності необхідної кваліфікації для розуміння тонкощів фінансового сектору.

Читайте також:
Мінфін: Пряме фінансування бюджету від МВФ має припинитися до 2023 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна