У 2020 році російські окупанти незаконно депортували з анексованого Криму щонайменше 178 осіб, – ООН

 

Російські так звані “суди” в окупованому Криму протягом 2020 року видали незаконні накази про депортацію та примусове переміщення щонайменше 178 осіб, у тому числі 105 громадян України.

Про це розповіла голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер під час презентації 31-ї доповіді про ситуацію з правами людини в країні, повідомляє “Укрінформ”.

Моніторингова місія ООН з прав людини продовжувала фіксувати в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі порушення Російською Федерацією як державою-окупантом міжнародних норм і прав людини і міжнародного гуманітарного права.

Зокрема, Богнер звернула увагу на те, що Православна Церква України зазнає щоразу більшого тиску з можливою втратою своїх найбільших культових споруд в окупованому Криму, під тиском опинилися також представники інших віросповідань на півострові.

“Депортації та примусові переміщення також тривали. У 2020 році суди в Криму видали накази про депортацію та примусове переміщення щонайменше 178 осіб, які за російським еміграційним законодавством вважаються іноземцями, зокрема 105 громадян України. Управління Верховного комісара з прав людини нагадує, що міжнародним гуманітарним правом забороняється примусове індивідуальне та масове переміщення або депортація осіб, які перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави або іншої країни незалежно від мотивів”, – сказала Богнер.

Голова Моніторингової місії ООН зауважила, що УВКПЛ також стурбоване подальшими повідомленнями про невідповідні умови тримання у пенітенціарних установах в окупованому Криму та в Російській Федерації, куди були депортовані для відбування покарання нинішні та колишні в’язні.

“Ми також висловлюємо стурбованість триманням під вартою без зв’язків із зовнішнім світом кримських ув’язнених, які відбувають покарання у Російській Федерації. Тримання під вартою без зв’язків із зовнішнім світом… неодноразово визнавалося як форма катувань”, – наголосила вона.

31-ша доповідь про права людини в Україні охоплює моніторинг в період з 1 серпня 2020 по 31 січня 2021 року.

Читайте також:
Рекламне агентство створило постери про окупацію Криму на прикладі назв відомих брендів

Перед консульством РФ у Харкові розмістили білборд із нагадуванням про крадіжку Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна