Княгиня Ольга ніколи не була засновницею Росії, – Порошенко закликав Світовий економічний Форум виправити помилку

 

П’ятий президент України, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко звернувся до команди Всесвітнього економічного форуму із проханням виправити інформацію про княгиню Київську Ольгу, яку в публікації до 8 березня – Міжнародного дня боротьби за права жінок – було названо “засновницею сучасної Росії”.

Про це йдеться в повідомленні на фейсбук-сторінці Порошенка в четвер, 11 березня.

“До 8 березня шанований мною Всесвітній економічний форум опублікував перелік із шести жінок, що змінили світову історію. Почесно, що до цього списку увійшла і наша княгиня Ольга, рівноапостольна свята, чию пам’ять водночас шанують українські православна та католицька церкви. Уявіть моє обурення, коли я прочитав, що Всесвітній форум іменує нашу княгиню російською правителькою та основоположницею сучасної Росії. А її чоловіка, князя Ігоря, вирішили прозвати Іваном”, – написав Порошенко.

Він наголосив, що княгиня Ольга справді була видатною правителькою, підкорила бунтівні племена, зробила першу державну реформу та заклала міцні дипломатичні зв’язки із Західною Європою.

“От тільки Русь зі столицею в Києві існувала на території сучасних України, Білорусі та Росії, а тому княгиня Ольга жодним чином не може вважатись прародителькою Російської Федерації, адже Московське Князівство було засноване більше ніж через 300 років після її смерті“, – зазначив Порошенко.

“Щодня ми стаємо свідками того, наскільки важливим є захист не лише інформаційного простору, а й власної культурної спадщини, коли елементами ворожої пропаганди можуть стати навіть авторитетні міжнародні інституції. Прошу команду Всесвітнього економічного форуму негайно виправити помилки у описі однієї з найвідоміших жінок в українській історії та ретельніше перевіряти свої джерела”, – додав він.

Читайте також:
У Стамбулі біля усипальниці Роксолани вилучили текст про її “російське” походження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна