Аваков почав “повну реновацію гідрометеорологічної служби” із залученням американців

 

У Міністерстві внутрішніх справ України відбулося підписання протоколу про наміри між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і американською компанією BARON – Critical Weather Intelligence про співробітництво у сфері модернізації гідрометеорологічної служби України.

“Співпраця має на меті повністю реформувати гідрометеорологічну систему держави, яка не оновлювалася з 70-х років минулого століття”, – повідомляє пресслужба МВС.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що підписанню Протоколу передувала більш як трирічна робота між українськими спеціалістами та представниками американської компанії, “Eximbank США підтвердив готовність надати фінансову підтримку в реалізації цього проєкту”.

За словами глави МВС, в Україні відтак з’являться “близько 13 великих радарів, а також кілька тисяч спеціальних датчиків, які дозволять використовувати ранній, вірогідний і швидший прогнози небезпечних погодних та природних явищ для запобігання та завчасного реагування на можливі надзвичайні ситуації та катастрофи”.

“Наші спеціалісти будуть бачити забруднення повітря по всій країні, передбачати температуру хвойної підстилки в лісах, насиченість водою атмосфери, будуть бачити рівень насиченості річок. Наша система буде по якості, сподіваюсь, кращою, ніж у багатьох країнах Європи”, – пояснив міністр.

Він додав, що впровадження цієї системи “дозволить суттєво зменшити збитки від погодних та природних явищ в різних галузях економіки держави (за оцінками Світового банку, середній економічний ефект може досягати до $130 млн на рік), а також буде використовуватися і у військових технологіях”. 

Голова ДСНС Микола Чечоткін на церемонії наголосив, що обладнання, яке використовує наша метеорологічна служба, було застарілим вже навіть на час здобуття незалежності.

“Від нашого співробітництва з американськими партнерами очікуємо модернізації окремих модулів, які дозволятимуть ефективно та чітко виконувати роботу. Крім того, ми очікуємо на модернізацію гідрометеорологічних постів – морських та повітряних, щоб мати змогу оперативно прогнозувати всі природні явища. Сподіваємось, нова система забезпечить завчасне доведення сигналів про небезпечні стихійні явища до населення, що дозволить зменшити людські втрати”, – сказав Чечоткін.

Менеджер компанії BARON з глобального розвитку бізнесу в Східній Європі та Центральній Азії Сергій Брайлян подякував команді МВС та ДСНС за проведену “титанічну роботу”.

“Дійсно, сьогоднішню подію можна назвати історичною. Адже проєкт буде містити тотальну модернізацію всіх систем спостереження, зв’язку, збору та обробки інформації. Впровадження нових комп’ютерних систем для прогнозування, яке буде підтримувати та стане основою промислового розвитку України, громадянської безпеки та безпеки військових. Хочу зазначити, що дана система автоматизованого спостереження та прогнозування погоди – це основа систем автоматизованого управління розгортання військ”, – сказав Сергій Брайлян.

Він наголосив, що впровадження новітніх технологій дозволить Україні ввійти в мережу повітряної безпеки НАТО.

Зазначається, що після схвалення проєкту на рівні українського парламенту за два-три роки ця система буде розгорнута повністю.

Читайте також:
ДБР оголосило підозру посадовцю ДСНС, який “на папері” гасив пожежі на Луганщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна