Оновлений за стандартами НАТО “Ширлан” прийняв першу бригаду ЗСУ на підготовку. ФОТО

 

Містечко Міжвидового центру підготовки підрозділів полігону “Широколанівський” у Миколаївській області, що збудоване за стандартами НАТО, прийняло бійців.
Першим з’єднанням, що пройде на ньому відновлення та бойове злагодження стала 57-ма окрема мотопіхотна бригада імені кошового отамана Костя Гордієнка Сухопутних військ Збройних сил України.

Військові прибули до містечка у вівторок, 9 березня.

Зазначається, що бригада у повному складі розмістилася на території нового містечка, що було збудоване з урахуванням всіх потреб військовослужбовців та особливостей місцевості.

В бригаді підкреслили, що введення в експлуатацію нового містечка стало початком нового, якісного етапу інтеграції стандартів НАТО у ЗСУ.

Фото: пресслужба окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка

“Це стало початком нового, якісного етапу інтеграції стандартів НАТО у ЗСУ. З цієї нагоди весь особовий склад бригади вишикувався на плацу та пройшов урочистим маршем. Так розпочався новий етап у житті нашого, народженого в боях, військового підрозділу”, – коментують в пресцентрі бригади.

Фото: пресслужба окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка

Військові також нагадали, що раніше полігон не повною мірою забезпечував умови для повноцінної підготовки військових.

“Матеріально-технічна база полігону дає змогу якісно, в умовах наближених до реальних, відпрацьовувати бойові вміння і навички та злагоджену роботу екіпажів, підрозділів. Але побутові умови, що були раніше, не відповідали потребам військовослужбовців. Це напряму пов’язано з особливостями природніх умов місцевості”.

Фото: пресслужба окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка

Як наголосили в 57 омбр, на вирішення проблеми було покладено багато зусиль керівництва Збройних сил України.

“Завдяки цьому окрема мотопіхотна бригада імені кошового отамана Костя Гордієнка, у повному складі розмістилася на території нового містечка, збудованого з урахуванням всіх потреб військовослужбовців та особливостей місцевості”, – резюмували у військовій частині.

Додамо, що табірне містечко Міжвидового центру підготовки підрозділів полігону “Широколанівський” створене за новими підходами, де передбачено цілком автономну інфраструктуру та враховано іноземний досвід, що напрацьовано, зокрема, у державах-членах НАТО.

Читайте також:
11 казарм, спортзал, інтернет: ШирЛан готується приймати на злагодження 57 омпбр

Довідково:
Загальна площа будівель табірного містечка — 26 тис кв.м.
Це, зокрема, 10 казарм покращеного типу для військовослужбовців-чоловіків, 1 казарма покращеного типу для військовослужбовців-жінок, їдальня, що одночасно може прийняти 2500 осіб. Під’єднано зовнішнє електропостачання, очисні споруди, інженерні мережі. Діють котельня та каналізаційно-насосна станція, висаджено понад 740 дерев.
Полігон “Широкий лан” — найбільший на півдні України. Територія — 29 тисяч гектарів. Заснований в 1952 році.
Розташований в Миколаївській області, на відстані 40 км від Миколаєва. Серед переваг — близькість до моря та військового аеродрому.

Читайте також:
Розкрадання на ШирЛані: Міноборони подає цивільний позов на 49 млн. грн

Як інформувала “Новинарня“, досудовим розслідуванням встановлено, що у 2016 році між Міністерством оборони і генпідрядником було укладено договір на виконання робіт з будівництва табірного містечка на території полігону “Широкий Лан”. За умовами договору об’єкт мав бути повністю готовим та зданим в експлуатацію у 2018 році, однак частина будівельних робіт не була виконана.

Відповідальною за здійснення технічного нагляду особою було призначено військовослужбовця Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ, проте він не проконтролював відповідність обсягу виконаних робіт умовам договору. Як наслідок, компанія-будівельник отримала від Міноборони 37 млн грн за роботи, які фактично не виконані.

Провадження відкрито за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб); ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах); ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду, крім воєнного стану) Кримінального кодексу.

2 листопада Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування факту зловживань під час облаштування військового полігону “Широкий лан” у Миколаївській області, в результаті яких державі завдано шкоди на понад 37 млн грн.

Читайте також:
Розкрадання під час будівництва Широкого Лану: ДБР підготувало підозру чиновнику Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна