“Як умру, то пох…”: бойові бригади показали, як поезія Шевченка надихає їх на сьомому році війни

 

9 березня Україна відзначає 207-му річницю з дня народження поета, письменника та художника Тараса Шевченка.
Його поезія після російського вторгнення в Крим та на Донбас зазвучала різкіше та стала великою мірою “мотиваційною” для українських військових, які вже сьомий рік стримують окупаційні гібридні війська РФ на Сході України.

Військові частини Збройних сил з нагоди дня народження Кобзаря у вівторок, 9 березня, діляться тематичними світлинами своїх військових, цитують рядки Шевченка, вшановують пам’ять українського культурного діяча.

Так, у Бригаді швидкого реагування Нацгвардії показали свого бійця під час ротації на Світлодарській дузі. На бронежилеті у військового – уривок з вірша “Борітеся – поборете”.

“Слова Кобзаря і сьогодні не втрачають своєї актуальності, бо навіть через 207 років після його народження все ще триває наша війна за самостійність. Це фото нашого гвардійця було зроблено під час попередньої ротації Бригади на Світлодарській дузі. Потужна поезія Тараса Григоровича надихає нас ні на мить не припиняти свою боротьбу. Адже саме так робили цілі покоління наших предків, щоб ми сьогодні могли існувати на цій планеті”, – підписали фото в пресслужбі частини.

У 128-й окремій гірсько-штурмовій бригаді “Кобзар” Шевченка назвали “п’ятим статутом Збройних сил України”.

“Книга, яку сміливо можна назвати П’ятим Статутом Збройних Сил України. Автор, який доступно для кожного прописав Стратегію розвитку свого народу на кілька століть вперед. Поезія, кожне слово якої ефективніше за надсучасний боєкомплект. З Днем народження, Тарасе, гірські штурмовики, цінують і пам’ятають те, що ти зробив для становлення української державності!”, – пише пресцентр бригади.

Військові 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади віршем Гліба Бабіча змоделювали ситуацію: що було би, якби Тарас Шевченко опинивс зараз в районі проведення операції Об’єднаних сил?

93-тя окрема механізована бригада ЗСУ “Холодний Яр” показала військового, в якого на бронежилеті маркером написана обірвана цитата із “Заповіту” Кобзаря:

24-та окрема механізована бригада ЗСУ імені короля Данила в цей день лаконічно процитувала Тарасове “Борітеся – поборете”.

Міністерство оборони України нагадало “військові” факти з біографії Кобзаря.

Так, зріст Тараса Шевченка був понад 164 см. Це відомо з формулярного списку частини в Оренбурзі. Там зазначено, що зріст Кобзаря був середнім на той час, а саме 2 аршини і 5 вершків.

“За висновком царської “ВЛК”, Шевченка як наділеного міцною будовою тіла призначили рядовим в Оренбурзький окремий корпус із забороною писати й малювати. З роками служби, різні чини клопоталися щодо підвищення Шевченка до унтерофіцера — це б звільнило поета від казарми та муштри, але ці клопотання були відхилені”, – пише пресцентр МОУ.

А військові 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського, які наразі виконують завдання в ООС на Приазов’ї, долучилися до урочистого вшанування пам’яті Тараса Шевченка в Маріуполі.

Читайте також:
“Церков-домовина розвалиться”: Епіфаній нагадав, як Шевченко критикував російську церкву

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна