У Швейцарії на референдумі проголосували за заборону одягу, що прикриває обличчя

 

Більшість громадян Швейцарії проголосували за заборону на носіння в громадських місцях одягу та головних уборів, що повністю прикривають обличчя, в тому числі традиційних для мусульманських жінок паранджі і нікаба.

Офіційні результати недільного референдуму показали, що “за” проголосували 51,2%, а проти – 48,8%, передає ВВС.

Явка склала 51,4%.

“Радіо Свобода” пише, що за заборону приховувати обличчя проголосувала більшість із 26 кантонів Швейцарської конфедерації.

Після затвердження підсумків референдуму норма щодо одягу в громадських місцях з’явиться в Конституції Швейцарії.

Заборона стосуватиметься не тільки мусульманського одягу, а й балаклав, які носять футбольні фанати й учасники протестів. Винятком стануть лише масові релігійні заходи. На думку прихильників ініціативи, це допоможе боротися зі злочинністю і захистить жінок, яких примушують закривати обличчя.

Пропозицію щодо референдуму висунула права Швейцарська народна партія (SVP), яка проводила агітацію під гаслами на кшталт “Зупинити екстремізм”.

Провідна швейцарська ісламська група заявила, що для мусульман це – “чорний день”.

“Сьогоднішнє рішення відкриває старі рани, ще більше розширює принцип правової нерівності та направляє чіткий сигнал про відторгнення мусульманської меншини”, – йдеться у заяві Центральної ради мусульман, яка також додає, що оскаржуватиме це рішення у суді.

Уряд Швейцарії виступав проти цієї заборони, заявляючи, що держава не повинна диктувати, що одягати жінкам.

Довідково: 
Згідно з дослідженнями Люцернського університету, майже ніхто в Швейцарії не носить бурку, і лише близько 30 жінок носять нікаб. Близько 5% населення Швейцарії, яке налічує 8,6 млн людей, є мусульманами, більшість із яких походять з Туреччини, Боснії та Косово.

Швейцарці мають право безпосередньо висловлювати свою думку з приводу державних питань завдяки системі прямої демократії в країні. Їх регулярно запрошують голосувати з різних питань на національних або регіональних референдумах.

Іслам фігурує на швейцарському референдумі не вперше. У 2009 році громадяни виступили проти урядових порад і проголосували за заборону будівництва мінаретів – пропозиція, також висунула SVP, і у якій ішлося, що мінарети є ознакою ісламізації.
Ініціатива, щодо якої голосували на недільному референдумі, прямо не згадувала про іслам, а також мала на меті заборонити учасникам вуличних протестів носити маски. Однак голосування багато хто називав “забороною бурки”.

Цю пропозицію висунули ще до пандемії коронавірусу, через яку усім дорослим швейцарцям доводиться носити маски в багатьох місцях.

Читайте також:
У Криму колабораційний суд оштрафував імама за п’ятничний намаз

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна