“Церков-домовина розвалиться”: Епіфаній нагадав, як Шевченко критикував російську церкву

 

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній з нагоди дня народження українського поета й художника Тараса Шевченка нагадав, як Кобзар писав про імперську російську церкву та як пророче спрогнозував її “розвал”.

Про це Епіфаній написав на сторінці у ФБ у вівторок, 9 березня.

Предстоятель ПЦУ підкреслив, що Шевченко мав християнський світогляд.

“… Варто просто взяти до рук його твори (поезію, прозу, драматургію), листи, Щоденник, статті, записки, альбоми малюнків тощо – вони віддзеркалюють зокрема і його християнський світогляд, шанобливе, синівське ставлення до Бога і святинь, засвідчують віру і прагнення справедливості, правди, волі, любові, братерства, єднання. Тарас Шевченко впродовж усього свого життя вогненним словом боровся проти неправди, кайданів – не лише царських, панських, а й, насамперед, духовних, якими був скований та ув’язнений віками його рідний народ: “Кругом неправда і неволя, народ замучений мовчить…”, – написав Епіфаній.

“Але погляньмо не лише на перепони, але й на наші здобутки, про які, передбачаючи, писав Тарас Шевченко, – і не втратьмо їх! Неспроста Шевченка намагалися представити атеїстом, бо він критикував тогочасну казенну, поневолену імперією Російську Церкву, називав її “церквою-домовиною” і писав:
“Не смійтеся, чужі люде!
Церков-домовина
Розвалиться… і з-під неї
Встане Україна.
І розвіє тьму неволі,
Світ правди засвітить,
І помоляться на волі
Невольничі діти!..”, – пише Епіфаній.

Предстоятель підкреслив, що наразі українці мають можливість молитися в Україні рідною мовою “в своїй рідній, єдиній помісній автокефальній Православній Церкві України”.

“Пам’ять, настанови й духовний заповіт Тараса Шевченка живуть серед нашого побожного народу. Він досі є для нас сучасним, хоча й народився 207 років тому. І я впевнений, що таким же цікавим, актуальним і правдивим він житиме і промовлятиме до українських душ на віки – допоки є наш народ і є та Україна, про яку він закликав молити Бога:
“Смирітеся, молітесь Богу
І згадуйте один другого.
Свою Україну любіть,
Любіть її… Во время люте,
В остатню тяжкую минуту
За неї Господа моліть”, – додав Епіфаній.

Читайте також:
Епіфаній закликав молитися рідною мовою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна