СБУ не дала списати з Дунайського пароплавства 455 суден і барж на 2 млрд гривень

 

Служба безпеки України звітує, що заблокувала спробу незаконного відчуження майна ПрАТ “Українське Дунайське пароплавство” з боку топменеджмента компанії на понад 2 млрд гривень.

Про це в п’ятницю, 5 березня, повідомив пресцентр української спецслужби.

“Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що оборудку було організовано під виглядом “реорганізації” діяльності пароплавства. Під час неї ділки планували вивести з балансу товариства 455 одиниць флоту, зокрема морські та річкові судна, баржі. Все це – в інтересах іноземної комерційної структури”, – йдеться в пресрелізі СБУ.

Зазначається, що організатори також збирались штучно інвестувати кошти дочірніх і афілійованих підприємств пароплавства до статутного капіталу іноземної компанії.

Для реалізації протиправної схеми зловмисники свідомо надали до профільного Міністерства документацію щодо нульової вартості 455 одиниць флоту, погодження якої надало можливість самостійного розпорядження державним майном.

Крім того, дії посадовців могли призвести до завдання шкоди обороноздатності держави, підкресили в СБ.

Правоохоронці провели низку слідчих дій в офісних приміщеннях пароплавства та за місцями проживання учасників оборудки. Під час обшуків вилучили

  • комп’ютерну техніку та електронні носії інформації;
  • документацію щодо діяльності офшорних компаній пароплавства;
  • договори зовнішньоекономічної діяльності для ремонту плавзасобів;
  • документи про створення офшорних компаній та фінансову звітність.

Вилучені докази долучено до матеріалів справи. Також виявлено велику суму готівки в іноземній валюті.

Триває досудове розслідування за ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Читайте також:
СБУ запобігла вивезенню з України обладнання для російських військових кораблів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна