Росія засудила кримського активіста Приходька до 5 років колонії суворого режиму

 

У Росії кримчанина Олега Приходька засудили до 5 років колонії суворого режиму та сплати штрафу у розмірі 110 тисяч рублів.

Про це заявила у череду, 3 лютого, уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова.

“Сьогодні Південний окружний військовий суд, що у Ростові-на-Дону виніс нашому співгромадянину незаконний вирок по сфабрикованій кримінальній справі за начебто спробу скоєння терористичного акту, а також підготовку до підпалу генконсульства РФ у Львові влітку 2019 року”, – написала омбудсмен.

За її словами, російський суд задовольнив вимоги прокурора Сергія Айдинова частково. Олег Приходько буде вимушений відбувати перший рік покарання у в’язниці, де всі засуджені тримаються в камерах.

“Засуджую незаконний вирок російського суду та вважаю це помстою окупаційної влади пану Олегу за його проукраїнську позицію, адже він публічно називав незаконним приєднання Криму до Росії”, – наголосила Денісова.

Омбудсмен наголосила, що Приходько у своєму поважному віці та з важкими хронічними захворюваннями може не витримати таких умов тримання.

“Закликаю міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ та вимагати негайного звільнення усіх бранців Кремля”, – резюмувала вона.

Нагадаємо, що 16 січня 2020 року Федеральна служба безпеки Російської Федерації порушила нову кримінальну справу проти українського активіста Олега Приходька. Раніше Російська служба з фінансового моніторингу внесла кримчанина в список осіб, “причетних до екстремістської діяльності або тероризму”.

9 жовтня 2019 року російські силовики в окупованому Криму викрали українського активіста Олега Приходька з його будинку.

29 грудня 2020 року апеляційний військовий суд у російському місті Власиха залишив Приходька під арештом до 16 березня 2021-го.

Читайте також:
“Росія має відчути наслідки”: МЗС відреагувало на затримання в Криму активіста Приходька

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна