“Ні російській весні!”: під комітетом Ради протестували проти змін до мовного закону. ФОТО

 

Учасники акції “Ні російській весні!” закликали захистити чинний закон про мову, зокрема зміни щодо використання української мови у сфері послуг, які набули чинності 16 січня 2021 року.

Пікет відбувся в середу, 3 березня, біля Комітету з гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України.

Саме в цей день комітет  розглядав законопроєкти депутатів партії “Слуга народу” №4638 (Бужанський, Дубінський, Шевченко, Брагар, Качура, Гетманцев та ін.) та №4638-2 (Потураєв, Корнієнко, Кравчук та ін.) про зміни до закону про державну мову.

Як повідомили “Новинарні” ініціатори пікету, учасники акції малювали плакат з відомого мему “Притиснення мови” та просили нардепа Бужанського “загубитися”.

Фото Ірини Семеняки, Новинарня

“У разі підтримки будь-якого з цих проєктів буде знищено механізм захисту прав українців на отримання послуг українською мовою. Закон про мову перетвориться на декларацію, яку можна безкарно порушувати. Вже в перший тиждень березня ці законопроєкти, а також законопроєкт “слуг народу” №3717 про повернення російської мови у вищу освіту можуть бути винесені й на пленарні засідання. Зупинити цю “російську весну” може лише наша рішучість захистити свою мову у власній державі”, – заявили активісти.

Фото Ірини Семеняки, Новинарня

Вимога пікетувальників – відкликати і зняти з розгляду парламенту антимовні законопроєкти.

Підтримати захист мови окрім активістів прийшли й народні депутати, зокрема колишній директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович (“Європейська солідарність”).

Фото Ірини Семеняки, Новинарня

В’ятрович заявив: “Питання мови в України вирішено, і це крапка! …Представники партії більшості вносять законопроєкти, які мають єдину мету – дестабілізація ситуації в країні. Це вже десятий випадок на комітеті, коли ми розглядаємо чергові спроби змінити закон щодо функціонування української як державної. Це неприпустимо! Закон про державну мову не викликає жодного обурення в Україні. За соціологічними опитуваннями, більшість громадян сприймає позитивно цей закон – що послуги “по замовчуванню” мають надаватися державною мовою, і це абсолютно нормально. Єдине, кому не подобається закон про мову – це Російська Федерація. “Захист російськомовних” є головним завданням для РФ і є виправданням її агресії проти України. І ось мої колеги, які представляють правлячу партію “Слуга народу”, грають на руку Росії, пропонуючи зміни в закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Вони ставлять під загрозу не просто гуманітарну політику, а питання оборони країни і безпеки. Наша мова – це елемент захисту національної оборони”.

Читайте також:
“Слуги” хочуть змінити мовний закон, під комітетом ВР анонсують акцію протесту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна