Суд ухвалив виплатити 600 тисяч компенсації пропагандисту “русского мира” Волкову

 

Запорізький апеляційний суд 2 грудня 2020 року ухвалив рішення про стягнення з держави 600 тисяч гривень в якості компенсації пропагандисту Павлу Волкову за буцімто незаконне переслідування з боку СБУ.
Також суд погодився компенсувати витрати на адвокатську допомогу в сумі 150 тисяч грн.

Про це повідомила в фейсбуці адвокатка “журналіста” Ольга Зелінська. Також про це судове рішення написало проросійське видання “Страна”.

“Не зважаючи на те, що на початку судового засідання, судді зазначили, що в практиці Запорізького апеляційного суду не має розміру відшкодування моральної шкоди, яка передбачає 2 мінімальні заробітні плати за кожний місяць перебування особи під вартою, як це визначено судом першої інстанції, а як правило суд визначає рекомендований розмір зазначений у Законі, тобто в розмірі однієї мінімальної заробітної плати, проте майже 2-х годинний емоційний виступ, стосовно визначення розміру моральної шкоди, який полягав у доведеності того, що не може свобода, життя та здоров’я невинної людини, яка обвинувачувалась у терористичних статтях та провела 13 місяців за гратами, коштувати 10 000 грн. за один проведений місяць за гратами, змінив погляди колегії суддів та врешті суд виніс рішення, яким задовольнив апеляційну скаргу частково присудивши 150 000 грн. – витрат на правову допомогу та 600 000 грн. моральної шкоди”, – написала Зелінська.

Про те, що саме Волков виграв компенсацію, випливає з оголошення про судове засідання на сайті “Судова влада України”:

Виплати компенсацій незаконно засудженому журналісту будуть проводитися з державного бюджету.

Про можливу відповідальність посадових осіб – слідчих і прокурорів – поки не йдеться.

Як повідомляла “Новинарня“, журналіста Павла Волкова заарештували наприкінці вересня 2017 року. Правоохоронці виявили, що він листувався із прихильником “ДНР” і просив у нього гроші для функціонування проросійського сепаратистського сайту.

Із 2014 року затриманий працював у “комітеті соціальних комунікацій” “ДНР”, готував та поширював антиукраїнські матеріали на замовлення російських кураторів.

Також Волков відомий своєю участю в запорізьких антимайданівських акціях. Зокрема, 8 лютого 2014 року на так званому антифашистському марші КПУ Волков, який представляв організацію “Суть часу”, виступив із промовою про злочини “бандерівських карателів”.

Як писали місцеві ЗМІ, зловмисник після “творчої паузи” отримав завдання повернутися до Запоріжжя й організувати на замовлення Кремля інформаційну кампанію проти України. Пропагандист, зокрема, планував підібрати за гроші “масовку” для проведення в області фейкових акцій протесту.

Затримали сепаратиста вдома у Запоріжжі. На оперативному відео зафіксували безліч речових доказів, серед яких шеврон “ДНР” та “резюме” для працевлаштування в антиукраїнські медіа.

27 березня Шевченківський районний суд Запоріжжя виправдав Волкова.

Читайте також:
Ексмер Слов’янська Неля Штепа отримала 3600 євро компенсації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна