Банкова анонсувала новий “механізм аналізу” судових рішень щодо ветеранів війни та громадських діячів

 

Як відповідь на запит суспільства на справедливість у судах в офісі президента ініційовано “розробку механізму щодо аналізу актуальних та резонансних кримінальних справ” і вироків за період з 2014 року проти ветеранів та громадських діячів, які могли стати жертвами свавілля чиновників, правоохоронців і несправедливих рішень суддів.

Про це йдеться в пресрелізі ОПУ у середу, 3 березня. Зазначається, що вже відбулася перша нарада на майданчику офісу глави держави під головуванням керівника ОП Андрія Єрмака, у якій взяли участь представники правоохоронних органів та депутатського корпусу, Міністерства у справах ветеранів і уповноважена Верховної Ради з прав людини.

“В офісі глави держави не виключають, що сотні ветеранів та активістів не змогли належним чином захиститися від тиску, зазнали несправедливого застосування законів мирного часу до оцінки подій, які відбулися в умовах збройної агресії Росії. Потрібно законним чином забезпечити перевірку юридичної чистоти всіх рішень, які тоді ухвалювалися, усіх обставин відповідних справ і того, чому люди зазнали несправедливого переслідування або не отримали належного захисту від держави”, – йдеться в повідомленні.

Також пропонується ініціювати дослідження кримінальних проваджень, які розпочаті з 2014 року за фактами нападів на громадських діячів та досі не завершені встановленням усіх винних.

“Насильство щодо будь-якої людини не може залишатися безкарним”, – підкреслили на Банковій.

Під час наради обговорили виклики, що постали перед державою через наявність таких вироків проти ветеранів, які суспільство не вважає справедливими, та незавершених кримінальних розслідувань за фактами нападів на громадських діячів.

“Відповідний механізм буде реалізовано для повернення справедливості ветеранам та активістам. Якщо починаючи з 2014 року були зроблені негідні речі щодо ветеранів і громадських діячів, якщо розпочиналися безпідставні кримінальні справи проти цих громадян, але блокувалося розслідування кримінальних проваджень за фактами нападів на них, то це має отримати належну відповідь від держави”, – резюмували в ОПУ.

Як працюватиме новостворений “механізм” – у релізі не зазначається.

Читайте також:
У Антоненка загострилася хвороба судин і руйнуються зуби, – адвокат

“Можливо, остання мирна акція”: тисячі людей у Києві вимагали волі Стерненку і судової реформи. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна