Росія будує “Північний потік-2”, ігноруючи захоронені на маршруті хімічні речовини часів війни, – СЗР

 

Росія продовжує прискорювати роботи з прокладання газопроводу “Північний потік-2”, приховуючи інформацію про небезпеку у зв’язку із захороненими на дні в районі острова Бронхольм хімічними отруйними речовинами часів Другої світової війни.

Про це в понеділок, 1 березня, повідомляє Служба зовнішньої розвідки України.

“Швидкі темпи прокладання труби в Данських водах в умовах збільшуваного політичного пресингу з боку керівних компаній щодо необхідності якнайшвидшого завершення робіт призводять до зростання загроз не лише екології, але й життю та здоров’ю членів екіпажу. Актуалізувався чинник, про який попереджали екологи – хімічні отруйні речовини часів Другої світової війни, які були захоронені на дні в районі о. Бронхольм. Маршрут трубопроводу “Північний потік-2″ проходить поруч із цією зоною”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначили в СЗРУ, за останні пів століття морські течії зрушили чималу кількість контейнерів з бойовими отруйними речовинами та розкидали їх на значній площі навколо острова. Упродовж останніх щонайменше 35 років такі контейнери та боєприпаси періодично випадково виявляють на сході та півдні від о. Бронхольм.

У Службі зовнішньої розвідки нагадали, що для мінімізації екологічних ризиків Данія, як умову надання дозволу на прокладання трубопроводу у своїх водах, висувала обов’язковість використання суден із динамічним позиціонуванням (DP). Такі судна мав підрядник РФ у проєкті – компанія Allseas. Але під загрозою санкцій у 2019 році вона вийшла з проєкту і вивела свої судна.

У Росії ж єдиним трубоукладачем з DP виявився “Академик Черский”. Однак його технічний стан не дає змоги й досі почати роботи.

“Тому РФ доклала значних зусиль і домоглася отримання змін у данському дозволі, що дали “зелене світло” використанню якірного позиціонування. Тепер у водах Данії працює трубоукладач “Фортуна”, що використовує 12 (!) якорів для свого позиціонування. І кожен з них ризикує зачепити небезпечний об’єкт на дні”, – наголосили в СЗРУ.

Усвідомлюючи високий рівень небезпеки, росіяни, за даними розвідки, в терміновому порядку доставили на задіяні в роботах судна ампули з атропіном (антидот при отруєнні бойовими отруйними речовинами).

“Однак, попри небезпеку життю і здоров’ю екіпажів та екосистемі Балтійського моря в цілому, Росія продовжує прискорювати роботи з прокладання труби, приховуючи від громадськості будь-яку інформацію”, – вказали у Службі зовнішньої розвідки України.

Нагадаємо, 16 липня 2020 року США рекомендували компаніям-інвесторам переглянути питання про участь у проєкті з будівництва газопроводу “Північний потік-2”.
Тодішній держсекретар США Майк Помпео заявив, що Держдепартамент планує запровадити нові санкції проти компаній-інвесторів Nord Stream 2.

Прокладка газопроводу “Північний потік-2” була призупинена в грудні 2020 року, коли компанія з прокладання труб Allseas припинила свою діяльність через санкції США, націлені на компанії, що надають судна для прокладки труб Nord Stream 2.
Санкції США скеровані саме на більш передові судна, що використовують технологію самопозиціонування і не потребують використання якорів.

Читайте також:
Перемога України: “Північний потік-2” перетворився на найдорожчий недобуд РФ, – Зеркаль

Україна і Польща просять Байдена не допустити завершення будівництва “Північного потоку-2”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна