В Україні розформували дозвільну службу, яка контролювала обіг зброї

 

Внутрішня безпека Нацполіції звітує, що викрила корупційну схему видачі дозволів на зброю, через це в Україні розформовують дозвільну службу.

Про це голова Національної поліції України Ігор Клименко повідомив сьогодні, 1 березня.

Зазначається, що понад півроку працівники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції проводили заходи з перевірки роботи підрозділів контролю за обігом зброї.

В результаті виявили корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї. Серед них – мисливська вогнепальна нарізна, гладкоствольна зброя і так звані “травмати” – пристрої для відстрілу гумових куль.

“Дозволи видавалися з кричущими порушеннями, інколи навіть без участі громадянина, на якого оформлялася зброя. Оголошення про оформлення зброї без документів продажні поліцейські безсоромно розміщували в групах популярних месенджерів. В нас є інформація про більше двох тисяч випадків видачі дозволів на зброю з грубими порушеннями процедури та законодавства, використовуючи підроблені документи”, – повідомив Ігор Клименко.

Наразі внутрішня безпека Нацполіції викрила дев’ять співробітників поліції, які організували та брали участь у цій схемі. Серед них – посадовці Центрального апарату Національної поліції та працівники у регіонах.

“За результами роботи, проведеної Департаментом внутрішньої безпеки, зі служби звільнено чотирьох працівників Департаменту превентивної діяльності в центральному апараті поліції. У тому числі – перший заступник начальника профільного департаменту та начальник дозвільної системи поліції. Також звільнено п’ятьох відповідальних співробітників у регіонах”, – розповів глава Нацполіції.

Також 1 березня Ігор Клименко підписав наказ про повне розформування підрозділів контролю за обігом зброї. Усі начальники територіальних підрозділів поліції отримали накази опечатати архіви дозвільної служби.

Наразі завершується формування нового підрозділу із іншими працівниками, які будуть належно виконувати цю роботу. Найближчим часом він буде представлений суспільству.

Кожна особова справа власника зброї в Україні буде перевірена окремо щодо законності отримання дозволу. Більше двох тисяч дозволів, що були видані з порушеннями, будуть анульовані, а зброю – вилучено.

Крім того, усі отримані матеріали щодо цього злочину будуть передані в Державне бюро розслідувань.

Читайте також:
Рада береться за законопроєкт про зброю: аналіз Юрсотні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна