Джемілєв: Є великі підстави сподіватися, що в саміті Кримської платформи візьме участь Джо Байден

 

Українська влада працює над тим, щоб президент США Джо Байден взяв участь у міжнародному саміті “Кримської платформи”, запланованому на 23 серпня в Києві.

Про це заявив лідер кримськотатарського народу, народний депутат від “ЄС” Мустафа Джемілєв, виступаючи 27 лютого в Кримському домі на заході, присвяченому Дню спротиву окупації Криму і Севастополя, повідомляє видання “Крим.Реалії“.

“Вчора президент підписав указ про створення “Кримської платформи”. Ми покладаємо на це великі надії. Багато країн світу, в тому числі країни Ради Європи, США, вже висловили згоду [приєднатися]. Хоча я точно не можу сказати, чи будуть вони представлені 23 серпня цього року на саміті, але є дуже великі підстави сподіватися на те, що, в тому числі, і Джо Байден 23-го числа буде тут. У всякому разі, над цією темою ми будемо дуже ретельно працювати”, – сказав Джемілєв.

Він вважає створення “Кримської платформи” істотним кроком на шляху до деокупації Криму.

“Питання окупованого Донбасу якоюсь мірою на базі Мінських угод обговорюється. Але тему деокупації Криму Путін взагалі обговорювати не хоче. І нахабно заявляє, що це земля Росії, і те, що там діється, на окупованій території – це, мовляв, внутрішні справи Росії. Але з цим, зрозуміло, ні Україна, ні світова спільнота, ні в якій мірі не може погодитися, і робитимуться необхідні заходи з деокупації”, – додав Мустафа Джемілєв.

Як відомо, 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський під час дебатів на 75-й сесії Генеральної асамблеї ООН закликав партнерів приєднатися до міжнародної платформи з деокупації Криму. У грудні Зеленський повідомив, що створення “Кримської платформи” вже підтримали в Європі та Північній Америці.
“Кримська платформа” працюватиме на кількох рівнях. Перший, найвищий – політичний, до нього приєднаються глави іноземних держав та урядів. Другий – рівень керівників зовнішньополітичних відомств і міністрів оборони, третій – міжпарламентський, а четвертий – рівень неурядових експертів. Для посилення ефективності дій держави буде створена експертна мережа.
26 лютого 2021 року президент Зеленський підписав указ “Про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованої території Автономної республіки Крим та міста Севастополя”, яким створено оргкомітет з підготовки установчого саміту “Кримської платформи”. Він має відбутися в Україні напередодні святкування 30-річчя Акту проголошення Незалежності.
Також президент доручив секретарю РНБО підготувати проєкт Стратегії деокупації та реінтеграції окупованої території АР Крим та Севастополя.
Уряду доручено розробити і затвердити Стратегію розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки.

Напередодні перед консульством РФ у Харкові розмістили білборд із нагадуванням про крадіжку Криму

Читайте також:
РНБО підготувала стратегію деокупації та реінтеграції Криму і Севастополя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна