Посол Чехії вручив Мустафі Джемілєву медаль “За заслуги в дипломатії”

 

Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула вручив лідеру кримськотатарського народу та колишньому радянському дисидентові Мустафі Джемілєву медаль “За заслуги в дипломатії”.

Про це “Новинарні” повідомили в дипустанові в четвер, 25 лютого.

Медаль вручали за участі найвищих представників кримськотатарського народу, депутатів Верховної Ради України, офісу постійного представника Президента України в АР Крим та дипломатів Посольства ЧР в Україні у київському офісі Меджлісу, головою якого до 2013 року був Мустафа Джемілєв.

“Міністр закордонних справ Томаш Петршічек нагородив пана Джемілєва за надзвичайні зусилля в галузі охорони прав людини, яким він присвятив все своє життя. Цього року у зв’язку з пандемією міністр не зміг вручити медаль особисто, і тому зробив це за посередництвом посла Чеської Республіки в Україні”, – повідомили в пресслужбі посольства.

Востаннє міністр Томаш Петршічек зустрічався з паном Джемілєвим два роки тому в Києві під час свого офіційного візиту до України.

Зазначається, що міністр закордонних справ Чеської Республіки присуджує нагороду з 2019 року особам, які зробили внесок у захист прав людини та розвиток чеської дипломатії або відносин між Чеською Республікою та іншими країнами і міжнародними організаціями.

“У ці дні ми відзначаємо річницю початку окупації Криму, а 26 лютого ми будемо відзначати День опору окупації Криму і Севастополя. Зараз же я стою перед відомим та незламним борцем за свободу і права людини, який присвятив своє життя тому, аби він і його народ могли знову вільно дихати і повернутися в свої домівки, перед людиною, яка, незважаючи на всі страждання і жорстоке поводження з боку радянського режиму, не полишив своїх зусиль..”, – сказав посол Радек Матула під час вручення медалі.

Мустафа Джемілєв відомий як видатний радянський дисидент, який тривалий час був ув’язнений і переслідуваний тодішнім режимом через відкриту незгоду з радянською окупацією Чехословаччини в 1968 році. З нагоди 30-ї річниці окупації його разом з іншими колишніми дисидентами прийняв у Празі президент Вацлав Гавел, з яким Мустафа Джемілєв загалом зустрічався тричі.

Чеська Республіка давно не визнає анексію Криму і закликає Російську Федерацію припинити порушення прав людини на півострові, звільнити політичних в’язнів з Криму, поважати міжнародне право та припинити окупацію української території.

Читайте також:
У Празі з’явилися білборди з Джемілєвим із докором президенту Чехії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна