Переговори з РФ щодо обміну полоненими заморожені, – Денісова

 

Переговори щодо обміну утримуваними особами з Російською Федерацією зараз заморожені, Україна не може вплинути на просування процесу.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в інтерв’ю “Крим.Реалії”, опублікованому в п’ятницю, 26 лютого.

Вона зазначила, що подальше узгодження обміну утримуваними особами можливе тільки тоді, коли Росія захоче цього. А РФ прив’язує цей процес до виконання Мінських угод.

“Росія пов’язала проведення звільнення ув’язнених з Мінським процесом. На сьогодні практично заморожені переговори з приводу будь-яких обмінів. Безумовно, президент України, офіс президента, Резніков (міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, – “Н”) на всіх майданчиках домагаються повернення наших громадян. Але, на жаль, повернення наших громадян не залежить ні від так званих ОРДЛО, ні від моєї роботи та роботи Москалькової (російський омбудсмен Тетяна Москалькова, – “Н”), а залежить тільки від волі Путіна”, – сказала Денисова.

Лідери країн “нормандської четвірки” – президенти України, Франції, РФ Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Володимир Путін і канцлерка Німеччини Ангела Меркель – востаннє зустрічалися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року та досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Із них частково виконаний тільки пункт про обмін полоненими.

Єдиний у 2020 році обмін полоненими з ОРДЛО проходив на КПВВ “Майорськ” під Горлівкою (з “ДНР”) і на мості під Щастям (з “ЛНР”).
При цьому дотримувалися карантинні заходи: всі учасники обміну були в захисних масках, їх закликали дотримуватися необхідної соціальної дистанції.

У результаті обміну на підконтрольну Україні територію повернулися 20 громадян (з них двоє – військових).

Україна передала бойовикам “ДНР/ЛНР” загалом 14 осіб. Зокрема, сторона ОРДО отримала десять своїх прибічників, ОРЛО – чотири.

Попередній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
Медведчук і Сурков у 2014 році обговорювали поставки електроенергії в окупований Крим та обмін полоненими, – ЗМІ. АУДІО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна