З Криму до Ростова-на-Дону конвоювали ще 13 кримських татар

 

Ще 13 кримських татар, які проходять у сімферопольській “справі “Хізб ут-Тахрір”, етаповані в слідчий ізолятор №1 російського Ростова-на-Дону. Всі вони більше двох тижнів перебувають у карантинних камерах.

Про це повідомляє “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Еміне Авамілєву після засідання суду, під час якого розглядалися апеляційні скарги захисників.

Яшар Муєдінов, Осман Аріфмеметов, Білял Аділов, Меджит Абдурахманов, Сейран Муртаза, Алім Карімов, Енвер Аметов, Шабан Умеров, Руслан Сулейманов, Тофік Абдулгазієв, Іззет Абдуллаєв, Акім Бекіров і Раїм Айвазов були конвойовані з Криму за постановою російського Південного окружного військового суду.

Наразі всі фігуранти другої сімферопольської групи, за винятком Ремзі Бекірова вже перебувають у СІЗО Ростова. Він проходить за етапом через Новоросійськ у напрямку до слідчого ізолятора Ростова-на-Дону.

“Рустем Шейхалієв, Іззет Абдуллаєв перебувають на карантині. Яшар Муєдінов з іншими нашими співвітчизниками перебуває вже 15 днів в умовах карантину. Їх не переводять в камери, оскільки, як їм пояснюють, немає місць у камерах, які є поза карантином”, – повідомила адвокат.

При цьому приміщення не опалюються належним чином.

“Підтікає батарея, вікно щільно не зачиняється і перекрите поліетиленовою плівкою, там зараз холодно”, – повідомила Авамілєва зі слів свого підзахисного Рустема Шейхалієва.

Ув’язнені вчергове звернули увагу суду на проблеми з прийомом їжі, а саме – в меню періодично присутня свинина, від якої через релігійні переконання вони відмовилися. Іншої їжі адміністрація СІЗО їм не надає.

Як повідомлялося раніше, у Рустема Шейхалієва в момент його перебування в Краснодарському СІЗО були вилучені всі лікарські препарати.
Після звернення захисників в органи прокуратури по Краснодарському краю і СІЗО міста Краснодар, лікарські препарати йому повернули. Ув’язнені кримські татари подякували народу за підтримку, зокрема волонтерам, які здійснюють передачу посилок, передач для них.

Як інформувала “Новинарня“, співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії 27 березня 2020 року провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі представників громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом затримано 24 особи, у тому числі громадянських журналістів Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова. Підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя заарештував усіх затриманих.
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив арешт активістів “Кримської солідарності” і громадянських журналістів. Він закликав до їх негайного звільнення з СІЗО.

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що ці заклики представника ОБСЄ викликають “подив”.
Правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих у березні 2020 року в Криму.

Читайте також:
Мечеть на простирадлі, троянда з хліба: ЗМІ показали малюнки й сувеніри кримських політв’язнів з неволі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна