Російські окупанти стягнули в Крим армію, яка потребує 2,6 млн кубометрів води на рік, – Наєв

 

Збільшення кількості військових Російської Федерації в анексованому Криму суттєво впливає на забезпеченість місцевого населення водою.

Як повідомив командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, наразі чисельність російських військ на півострові становить близько 33 тисяч, а на його потреби, згідно з нормами російського Міноборони, потрібно близько 2,6 мільйона кубометрів води на рік.

“Той факт, що зараз керівництво Російської Федерації неспроможне повноцінно забезпечити Крим прісними водними ресурсами – досить очевидний. І це, насамперед, спричиняє подальший занепад промисловості та сільського господарства, а також є передумовою виникнення гуманітарної та екологічної проблеми. Згідно з офіційними даними, станом на 1 січня 2021 року, на тимчасово окупованій території АР Крим на постійній основі мешкають 2 416 856 осіб. Водночас наявна чисельність російських військ складає близько 33 000 осіб”, – наголосив Наєв у коментарі “Укрінформу”.

Враховуючи теперішню політику Росії, командувач не виключив, що вказана кількість російських військових на півострові зростатиме й надалі.

“Росія продовжує “накачувати” півострів окупаційними військами. Враховуючи цей факт та згідно з нормами російського Міноборони, для такої кількості військових потрібно близько 2,6 мільйона кубометрів води на рік. Також, крім особового складу військовослужбовців, треба враховувати обслуговування військової техніки, побутові потреби і найголовніше – створення додаткових резервів з водою задля автономного забезпечення потреб у випадку надзвичайної ситуації з метою недопущення зниження боєготовності військових підрозділів”, – зазначив Сергій Наєв.

Такі дії військово-політичного керівництва Російської Федерації, збільшення чисельності військовослужбовців ЗС РФ в Криму та створення там суцільної військової бази суттєво впливають на рівень забезпеченості місцевого населення водою.

Нагадаємо, що в 2020 році президент Росії Володимир Путін заявив, що запаси прісної води є в прилеглих до Криму акваторіях, під Азовським морем.
Після цього підконтрольний Росії глава Криму Сергій Аксьонов повідомляв, що фахівці розпочали роботи з обґрунтуванню можливості видобутку прісної води під Азовським морем.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020 році ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима призвели до посухи, стверджують кримські науковці. З кінця серпня на півострові частково запровадили графіки подачі води.

Читайте також:
“Жодної води в Крим”: Україна добудує дамбу на 107-му кілометрі Північно-Кримського каналу

Гіркін запропонував відбуксирувати в Чорне море айсберг, аби напоїти водою Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна