Мечеть на простирадлі, троянда з хліба: ЗМІ показали малюнки й сувеніри кримських політв’язнів з неволі

 

Понад 130 громадян України утримуються в Росії або тимчасово окупованому Криму. Дехто чекає вироку, інші вже відбувають терміни.
За даними Кримської правозахисної групи, в 2020 році з політичних або релігійних мотивів в Криму було засуджено 24 особи, всіх їх правозахисники визнали політв’язнями.

Журналісти “Крим.Реалії” зібрали малюнки кримських ув’язнених. Частина ілюстрацій редакція публікує без вказівки авторства з міркувань безпеки.

“Адвокати та сім’ї ув’язнених підкреслюють, що з комунікацією в тюрмах важко: дзвінки рідкісні, побачення – ще рідші. Залишаються тільки листи і малюнки, які в’язні передають адвокатам, друзям і близьким в якості подарунків, зроблених своїми руками. А іноді малюнки можуть стати ілюстрацією умов утримання”, – пише видання.

Опис камери в сімферопольському СІЗО: 

Один з малюнків колишнього кримського політв’язня Ісмаїла Рамазанова. Кіт на прізвисько Тигр часто приходив через решітку в камеру Рамазанова, коли той перебував у СІЗО:

Двомісна камера в Лефортовському СІЗО Москви. Малюнок зробив один з українських моряків, захоплених в листопаді 2018-го в Керченській протоці:

Захоплені, а пізніше повернуті катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”. Малюнок одного з українських моряків:

Зображення мечеті на шматку білого простирадла кольоровою ручкою від одного з кримських політв’язнів:

Цей малюнок теж зроблений на простирадлі. Тут зображено фрагмент одного з обшуків в будинках кримських татар. Зверху намальовані вагони, кожен з яких символізує певну “справу Хізб ут-Тахрір”:

Малюнок фігуранта червоногвардійської “справи Хізб ут-Тахрір” Арсена Абхаірова своїй дружині Азізі:

Кримчанин Олег Приходько показує один зі своїх малюнків на суді:

Це робота від правозахисника Сервера Мустафаєва своїй колезі, правозахисниці Тамілі Ташевій. Він передав картину в подарунок, коли сам уже перебував у неволі:

Крім малюнків, в’язні роблять сувеніри з підручних засобів. Наприклад, троянду з хлібної м’якушки. Технологія полягає в тому, що в хліб додається паста з ручки і елементи фарбуються в певний колір:

Чотки з пластмасових виделок, зроблені цивільними журналістами Ремзі Бекіровим і Османом Аріфмеметовим. Для такого виробу спеціально відбираються пластмасові вироби червоного кольору, переплавляються в намистини і нанизуються на нитку:

Читайте також:
13, 16 та 18 років колонії суворого режиму: в РФ засудили ще трьох кримських татар у “справі Хізб ут-Тахрір”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна