В ОРДО російські окупанти вимагають віддати їм храми і б’ють священників за українську мову, – митрополит ПЦУ Сергій

 

Митрополит Донецький і Маріупольський ПЦУ Сергій (Горобцов) заявив, що на окупованих територіях Донецької та Луганської областей українська церква втрачає майно у вигляді храмів, а священиків проросійські бойовики переслідують і погрожують через те, що вони спілкуються українською.

Про це він розповів у інтерв’ю Deutsche Welle, опублікованому 17 лютого.

За словами митрополита Сергія, на території ОРДО зараз розташовані 36 храмів Православної церкви України.

“На 36 парафій залишилися чотири священники, один диякон і дві монахині. Священники намагаються по черзі проводити богосліжуння. Загалом вони займаються виключно обрядами, таїнствами і справами милосердя. Моляться за мир, щоби припинилися обстріли і були збережені життя людей, щоби храми не були зруйновані. Священники не беруть жодної участі в політичних справах там, адже це рівноцінно в ОРДО самогубству”, – говорить він.

Митрополит Донецький і Маріупольський ПЦУ Сергій розповів про переслідування священнослужителів на тимчасово окупованих територіях Донеччини.

“Їх почали переслідувати за те, що вони моляться українською мовою, за свій український народ, за свою державу. Приходили, погрожували, деяких били, наручники одягали, декого вивозили в ліс. Деяким почали телефонувати: “Якщо ти не поїдеш звідси, ми приїдемо і з тобою розберемося”. Звичайно, дорожче за людське життя нічого не існує – можна стати мучеником, але навіщо? І я ухвалив рішення вивезти їх на підконтрольну українській владі територію. Вони тут працюють, допомагають тим людям, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях – збирають харчі, одяг, передають туди. Зараз це набагато складніше, адже КПВВ зачинені через пандемію”, – каже митрополит Сергій.

Перереєструватися громади ПЦУ відмовляються, тож, за словами священника, окупанти шукають інші шляхи, щоби перешкоджати.

“Можуть вимкнути електроенергію, наприклад. Було два випадки, коли захопили церкву. Приїжджають представники так званої “ДНР” з відділу держмайна, виносять усе наше майно та опечатують. Або представники так званого Московського патріархату, військовослужбовці, спілкувалися з нашими постійними парафіянами. Казали: “Ваші священники вже не повернуться сюди, а ми вам привеземо нормального батюшку, який буде служити, навіть українські традиції зберігатиме – тільки віддайте ключі від храму”. Але люди на таке не йдуть”, – розповідає митрополит Сергій.

Він пояснює, що у випадках захоплення храмів Православної церкви України вони звертаються до міжнародних організацій за допомогою.

“Коли вони захоплюють наші приміщення, вони роблять це не тому, що у них не вистачає храмів. Це робиться для того, щоб від нас була якась відповідь. Вони храм захопили і чекають, що митрополит Донецький і Маріупольський Сергій зараз візьме своїх священників і захопить якийсь храм Московського патріархату. Але ми цього робити не будемо. Насилля не має бути, навіть якщо вони нас вважають своїми ідеологічними ворогами. Ми навіть до своїх ворогів ставимось по-християнськи. Ми їх любимо і прощаємо. Намагаємося переконати, донести істину і справедливість. І я впевнений в тому, що рано чи пізно ці всі випробування пройдуть і в нас в Україні буде єдина об’єднана помісна православна Церква”, – наголошує митрополит.

Як інформувала “Новинарня“, 3 лютого предстоятель ПЦУ Епіфаній возвів у сан митрополита правлячого архиєрея Донецької єпархії Сергія (Горобцова).

Читайте також:
На Закарпатті в колишньому храмі Московського патріархату знайшли бейсбольні битки

На Керченському півострові відновили богослужіння в парафії ПЦУ. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна