У Харкові курсанти зі 107 портретами героїв Небесної сотні вишикувалися в журавлиний клин. ФОТО

 

У Харкові на майдані Героїв Небесної Сотні відбулась акція у пам’ять про загиблих під час Революції Гідності, у ній взяли участь близько пів тисячі людей.

Про це у суботу, 20 лютого, повідомляє “Укрінформ”.

Захід розпочався із спільного виконання гімну України, опісля курсанти Харківського національного університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба з портретами 107 героїв Небесної сотні зробили сім маршових кроків під звуки пісні “Плине кача”.

Вони вишикувалися у формі журавлиного клину, що нагадує про ідею пам’ятника, який планується встановити на цій площі.

Учасники акції прийшли з прапорами України, партійною символікою, прапорами громадських організацій. Багато людей – з квітами, запаленими свічками. Час від часу присутні скандували: “Слава Україні – героям слава!”.

На площі відслужили панахиду представники духовенства на чолі з єпископом Харківським та Богодухівським ПЦУ Митрофаном.

До присутніх звернувся настоятель храму Св. Іоана Богослова о. Віктор (Маринчак), відомий як духівник харківського Євромайдану.

“Ми перемогли й завжди перемагатимемо, бо рабів до раю не пускають!” – сказав він.

Серед учасників акції – батьки та рідні трьох загиблих на Майдані харків’ян: випускника Харківського національного університету радіоелектроніки Євгена Котляра, випускника Харківської державної академії інженерів залізничного транспорту Владислава Зубенка та робітника-будівельника Юрія Паращука.

“Ми зібралися на майдані Героїв Небесної сотні, щоби не тільки вшанувати пам’ять героїв, а й нагадати владі про обіцянку побудувати на цьому місці меморіальний комплекс. Проєкт уже готовий, але влада посилається на брак коштів, хоча знаходить гроші на численне реконструювання міських парків. Ми будемо контролювати виконання обіцянок”, – сказав співорганізатор акції, координатор харківського Євромайдану Володимир Чистилін.

За його словами, напередодні у місцевих вишах відбувся показ документального фільму “Герої не вмирають”, створеного за підтримки патріотичних організацій Харкова і присвяченого трьом харківським героям Небесної сотні.

Нагадаємо, 20 лютого в Україні, згідно з указом президента від 11 лютого 2015 року, відзначають День Героїв Небесної сотні.

Саме 18-21 лютого 2014 року у Києві були найжорстокіші протистояння між силовиками та учасниками Революції Гідності. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану.

Нагадаємо, 17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію Гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Читайте також:
Адвокат Майдану Євгенія Закревська: Вже торік суд виніс би вирок винним за розстріл на Інститутській, але підозрюваних віддали Росії


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.