Україна не відмовлятиметься від Мінських угод, – Резніков

 

Україна не відмовлятиметься від виконання Мінських домовленостей доти, доки не буде знайдено іншого майданчика з залученням додаткових партнерів.

Про це в четвер, 18 лютого, заявив віце-прем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков у ефірі телеканалу “1+1”.

“Виходити з Мінська українська влада не буде і не планує, тому що це політико-дипломатичні зобов’язання, взяті нами в 2014-2015 роках. І на цьому наполягають наші партнери з Нормандського формату – Німеччина і Франція, які застерігають нас, щоб ми дотримувалися єдиної на сьогодні робочої логістичної площадки, а саме ТКГ, яка і була продуктом Нормандського формату”, – сказав урядовець.

Водночас він нагадав, що Мінські домовленості не є ідеальними, вони вимагають модернізації.

“Наше завдання полягає в тому, щоби сісти за стіл з нашими партнерами і спокійно, чесно і відверто переконати їх у тому, що окремі пункти не працюють і ніколи не спрацюють”, – переконаний віце-прем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

За його словами, саме Російська Федерація порушує Мінські домовленості і про це потрібно говорити, зокрема, в Генасамблеї ООН.

“Нагадаю, що в “комплексі заходів щодо виконання Мінських домовленостей “було чітко зазначено, що лінія дотику повинна пролягати в певних координатах. Згідно з домовленостями, Дебальцеве має бути на підконтрольних українському уряду територіях. Понад 1400 квадратних кілометрів території перебувають під контролем Росії, а не України, і це невірно тільки з точки зору Мінських домовленостей. Тобто Росія вже давно їх порушує. При цьому намагається зробити з України суб’єкт, який нібито вийшов з мінського процесу. Ми їм такого подарунка робити не будемо. Ми будемо відстоювати свої позиції в Мінських домовленостях”, – сказав Резніков.

На запитання про те, що може стати “останньою краплею”, щоб Україна все-таки стала застосовувати іншу стратегію щодо виконання мінського процесу,  Резніков відповів, що “коли Україна припинить будь-які контакти з ТКГ, будуть страждати люди, тому не дивлячись на жодні домовленості, Україна повинна продовжувати роботу в переговорному процесі, щоб забезпечити гуманітарні потреби людей”.

Читайте також:
Росія у ТКГ намагається зробити стороною конфлікту “народ Донбасу”, – Гармаш

Радбез ООН до річниці Мінська-2: Росію звинуватили в підриві міжнародного миру і безпеки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна