Європарламент закликає Україну активізувати боротьбу з корупцією і впливом олігархів

 

Європейський парламент підтримав резолюцію, в якій привітав прогрес України у виконанні Угоди про асоціацію з ЄС, проте висловив занепокоєння щодо невдач у боротьбі з корупцією та постійним олігархічним впливом.

Як інформує “Європейська правда” у четвер, 11 лютого, текст було схвалено 526 голосами “за”. Водночас 79 – проти, 71 – утримався.

“У звіті про оцінку стану Угоди про асоціацію ЄС з Україною парламент вітає досягнення України у виконанні зобов’язань за цією угодою, зокрема у галузі сільського господарства, енергетики, банківського сектора, реформ децентралізації, цифрової економіки, довкілля та виборчих процедур”, – йдеться у заяві пресслужби ЄП.

Однак у звіті наголошують на необхідності провести низку реформ, щоб уникнути відкату реформ, і вказується на судову владу як одну з найменш надійних установ в Україні.

Європарламент критикує спроби влади здійснити політичний тиск на незалежні економічні інститути та виконавчі органи, такі як Національний банк України.

“Депутати Європарламенту також глибоко стурбовані тим, що, ймовірно, зацікавлені особи намагаються підірвати досягнення країни у боротьбі з корупцією та загальних демократичних реформах. Деякі українські олігархи, зокрема, намагаються повернути собі політичну владу, що послабило більшість у Верховній Раді, орієнтованій на реформи”, – йдеться у заяві.

Європарламент повторив свою непохитну прихильність незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах та підтримку міжнародно скоординованих санкцій проти уряду Російської Федерації.

Він також рішуче засуджує порушення прав людини та основних свобод, таких як свобода вираження поглядів, релігії чи переконань та об’єднань, з боку сепаратистів та російських окупаційних військ у Криму та на Донбасі.

“Для кращого вирішення таких порушень євродепутати закликають Європейську службу зовнішніх дій та Комісію швидко ввести в дію глобальний режим санкцій ЄС щодо прав людини, при цьому приділяючи особливу увагу ситуації на тимчасово окупованих територіях України в Криму та в частині Донецької та Луганської областей”, – зазначається в заяві.

Читайте також:
Європарламент схвалив пакет макрофінансової допомоги, Україна отримає €1,2 мільярда

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна