На Тернопільщині відкопали американський винищувач часів Другої світової війни

 

На Тернопільщині знайшли винищувач P-39 “Airacobra” часів Другої Світової війни, отриманий СРСР по лендлізу від США.

Про це повідомив голова пошукової групи Андрій Кір’янов, пише 8 лютого “Суспільне.Тернопіль”.

Роботи проводили учасники громадської організації “Пошук літаків в Україні” біля села Оліїв Зборівського району.
За словами Андрія Кір’янова, в цьому районі 14-17 липня 1944 року під час Сандомірської операції були повітряні бої, літаків цієї моделі збили близько десяти.

Остання згадка саме про цей літак датується 7 липня 1944 року.

“На місці падіння “Аерокобри” P-39 є номер літака. Раніше на місці знайшли шильду з номерами та декілька уламків. По фото визначили що це “Аерокобра”. Пізніше номер літака допомогли визначити спеціалісти з Трізни. В нашому випадку, 25Е-975 – номер літака, 31847 – номер двигуна, але заводські. Номер літака по радянському обліку має бути 42975. Наразі пошук ще триває по архівах”, – розповів Кір’янов.

Пошуковці вже визначили траєкторію падіння літака та продовжують пошуки та встановлюють нові деталі.

Фото: Суспільне.Тернопіль

Чоловік каже, з деталей готують експозицію в Музеї загиблих літаків.

“На місці падіння сигналів досить багато , але великого нічого поверху немає. Знайшли місце падіння і епіцентр На глибині 1-1.5 метра дісталися до уламків. Багато гільз “Браунінг” калібром 12.7, а також 37 мм були, частини обшивки, залізо. Американці поставляли літаки з білою зіркою, Радянський Союз, щоб дуже не заморочуватись просто замальовували зірки в червоний колір”, – додав керівник пошукової групи

Bell P-39 “Airacobra” був одним з основних американських винищувачів, який перебував на службі тоді, коли Сполучені Штати вступили у Другу світову війну.

Літак постачався по лендлізу для авіації Радянського Союзу, чим збільшили відношення літаків антигітлерівської коаліції на східноєвропейському фронті.
Цим літаком також користувались сили Вільної Франції, Королівські Повітряні сили Великої Британії, Повітряні сили Сполучених Штатів та італійські Повітряні сили на боці союзників.

Читайте також:
У Польщі під час знешкодження вибухнула найбільша бомба часів Другої світової. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна