Справу про вилучення клістронів у бригадах ППО закрили, але відкрили нову, – ОГП

 

Кримінальне провадження про ймовірні зловживання при вилученні клістронів, яке розслідувало Державне бюро розслідувань, закрито в зв’язку з відсутністю складу злочину.

Про це заявив заступник генпрокурора Максим Якубовський в інтерв’ю виданню “Цензор.нет”, яке опубліковане в середу, 10 лютого.

Зазначається, що провадження закрили в листопаді 2020 року. Закрита також справа щодо можливих порушень із боку співробітників СБУ та ДБР, оскільки не підтвердилось, що діями правоохоронців завдано шкоди.

“Зараз у ході іншого провадження слідчі СБУ досліджують нову версію операції з цими клістронами. Якщо вона підтвердиться, то будуть конкретні кримінально-правові наслідки. Якщо ні – я хотів би почути відповідь на питання, на яких підставах військова контррозвідка і конкретний співробітник повідомили орган досудового розслідування про нібито наявність ознак кримінального правопорушення. Якщо підстав не було, то це буде проблема військової контррозвідки”, – сказав Якубовський.

Журналіст Юрій Бутусов пише, що клістрони в Україну таємно з Росії доставляла військова розвідка ГУР МО.

“В Україні не виробляють клістрони – їх роблять тільки в Росії. А щоб підтримати старі комплекси, наша військова розвідка організувала зухвалу операцію, аби роздобути ці пристрої й таємно постачати нашій армії. Про це добре знали ВКР СБУ та ДБР. Знали, але вирішили провести обшуки, і таким чином повністю розкрили канали доставки клістронів. По суті, постачання було зірване, ставлячи під загрозу життя нашої агентури”, – написав у ФБ Бутусов.

Як інформувала “Новинарня“, 2 липня 2020 року Командування Повітряних сил ЗСУ заявило про вилучення представниками ДБР із зенітно-ракетних бригад, які базуються в Хмельницькій, Одеській та Херсонській областях НВЧ приладів (клістронів), що є одним з основних елементів системи наведення зенітних ракетних комплексів на ціль.

Того ж дня в Державному бюро розслідувань заявили, що повернуть у військові частини Повітряних сил Збройних сил України вилучені напередодні прилади НВЧ (клістрони).
Щодо своїх співробітників бюро обіцяє призначити службову перевірку.
Також в ДБР повідомили, що проводиться розслідування за фактом перевищення повноважень співробітниками бюро і СБУ.

Читайте також:
Повітряні сили відновили польоти на Ан-26 після катастрофи на Харківщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна