Місцеві вибори на Донбасі можуть відбуватися секторально, але через 2-6 років після деокупації, – Резніков

 

Українські вибори після деокупації Донбасу можуть відбуватися секторально, якщо території звільнятимуть поступово.
При цьому голосування до органів місцевої влади зможе відбутися через 2-6 років після деокупації.

Про це  заявив віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв’ю LB.ua, яке опубліковане в середу, 3 лютого.

За його словами, для виборів на звільненій території мають скластися конкретні умови. Про це йдеться у законопроєкті про перехідний період. В тому числі, необхідно досягнути безпеки, забезпечити доступ до українських ЗМІ та конкуренцію політичних партій.

“Копенгагенський стандарт у сфері виборів неможливо виконати без деокупації, демілітаризації, роззброєння. Без цього проводити голосування безглуздо і навіть небезпечно, бо будь-яке незадоволення результатами волевиявлення призведе до повторної ескалації”, – зазначив Резніков.

Він також підкреслив, що, можливо, вибори будуть проходити секторально. Тобто, в районі, де вже виконано умови безпеки – демілітаризація і роззброєння.

“Вибори до органів місцевого самоврядування відбудуться через два-шість років після деокупації (одночасно з місцевими виборами по всій країні), щоб вже місцеві органи влади займалися життєдіяльністю цих територій”, – додав віце-прем’єр.

При цьому на національних виборах мешканці ОРДЛО зможуть голосувати, тільки зареєструвавшись як виборці на території, де вони проводяться.

Олексій Резніков також додав, повна реінтеграція тимчасово окупованих частин Донбасу триватиме не менше 25 років.

Читайте також:
Вибори на Донбасі потрібні, але це – не самоціль, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна