Справа “Ізоляції”: охоронцю та конвоїру таємної катівні в Донецьку оголосили про підозру

 

Поліція заочно оголосила про підозру конвоїру та охоронцю підпільної в’язниці у Донецьку “Ізоляція”, в якій катували людей.

Про це в понеділок, 1 лютого, повідомила пресслужба поліції Донеччини.

За даними правоохоронців, 42-річний уродженець Бахмута у складі незаконного воєнізованого формування “МГБ ДНР” викрадав та катував цивільних мешканців, а також здійснював їх трудову експлуатацію.

Поліцейські встановили, що на початку 2016 року підозрюваний вступив до терористичної організації, а саме до сил спеціальних операцій. Його було призначено охоронцем так званої “бази МГБ” – таємної катівні, розташованої на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів.

“Протягом двох років тюремник “Ізоляції” незаконно позбавляв волі громадян, зокрема тих, які мали проукраїнську позицію. Він та інші бойовики тримали бранців у нелюдських умовах у камерах, годинами катували електричним струмом, застосовували до них фізичне насильство та принижували”, – йдеться в пресрелізі.

Зазначається, що у в’язницю потрапляли як цивільні мешканці, так і військовослужбовці сил АТО/ООС.

Фігурант використовував полонених для примусових робіт. Серед потерпілих від дій зловмисника – як чоловіки, так і жінки, в тому числі літні люди.

Відносно бойовика відкрито кримінальні провадження за статтями “Участь у терористичній організації”, “Участь у складі незаконного воєнізованого формування”, “Порушення законів та звичаїв війни, жорстоке поводження з цивільним населенням”, “Одержання та переховування людини з метою експлуатації”.

Довідково:
Майже вісім гектарів площі, яка була орендована Міжнародним БФ “Ізоляція” та комерційними підприємствами, згодом було перетворено на секретну в’язницю “Міністерства державної безпеки ДНР”.
Відтоді виставкові простори, лабораторія цифрового виробництва, бібліотека та лекторії фонду використовуються як таємна в’язниця, існування якої не підтверджується ватажками “ДНР” і тому доступ до її приміщень залишається закритим для міжнародних гуманітарних та правозахисних місій.

Як інформувала “Новинарня“, у жовтні 2020 року силовики оголосили підозру ватажку “ДНР” Лягіну, який керував захопленням фонду “Ізоляція” в Донецьку.
Також у жовтні 2020-го заочно повідомили про підозру й керівнику підпільної в’язниці “Ізоляція”.

Читайте також:
Суд продовжив арешт експолоненому Бражнікову, якого підозрюють в катуванні українців у “Ізоляції”

“Заземлення” в Соледарі: фонд “Ізоляція” повертається на Донбас

У мережі показали фото з катівні донецьких бойовиків “Ізоляція”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна