Нова хвиля протестів у РФ: понад 5 тисяч затриманих, у Москві підпалили автобус Росгвардії

оновлено

У Росії в неділю, 31 січня, відбувається нова хвиля виступів на підтримку Олексія Навального та протестів проти дій влади. Незважаючи на сильний мороз, у багатьох містах на вулиці вийшли тисячі людей. Як і тиждень тому, силовики припиняють маніфестації жорсткими масовими затриманнями.

Як повідомляє правозахисний портал “ОВД-Інфо“, станом на 12:00 понеділка за київським часом на акціях у 87 містах РФ затримано 5414 людей.

Таким чином, ці затримання стали наймасовішими в РФ з 90-х років.

Найбільше затриманих – у Москві (1802) та Санкт-Петербурзі (1205).

Є дані також про затриманих на окупованій території українського Криму (7 осіб у Сімферополі).

Із Петербурга надійшла інформація про побитих до втрати свідомості та двох затриманих неповнолітніх, а також про застосування електрошокерів і сльозогінного газу.

У Москві затримали Юлію Навальну, дружину арештованого опозиційного лідера.

Напередодні затримали прессекретарку Навального Кіру Ярмиш та головного редактора “Медіазони” Сергія Смирнова – це перше затримання головного редактора федерального ЗМІ, пов’язане з акціями протесту, пише “ОВД-Інфо”. Смирнова відпустили під зобов’язання про явку в суд.

У Сочі затримали кореспондентку “Нової газети” Олену Костюченко, в якої було редакційне завдання.

Один із затриманих на акції у Владивостоці розповів про застосування до нього травматичної зброї: силовик поранив його в ногу.

Про неправомірне застосування сили повідомляють і з багатьох інших міст РФ.

Багато затримань 31 січня пояснюють притягненням “за перекриття доріг” під час акції тижневої давності. Затримання часто супроводжуються обшуками за місцем проживання.

У Москві від час придушення протестів загорівся мікроавтобус Росгвардії.

“РІА Новості” передає, що причиною займання став підпал. “Інтерфакс” із посиланням на московське управління Росгвардії передає, що служебове авто спалахнуло через “технічну неполадку”.

Перша хвиля опозиційних виступів із протестом проти арешту Олексія Навального в Росії пройшла 23 січня, тоді було затримано майже 4 тисячі людей у більш як 100 містах. ЗМІ назвали ці затримання й арешти наймасовішими в РФ з початку 1990-х років.

Читайте також:
У Росії на два місяці арештували українку, яка брала участь у протестах за Навального

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна