Нацрада просить СБУ відреагувати на заяви Ганни Герман в ефірі телеканалу ZIK про “державний переворот” і ЗСУ

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення просить Службу безпеки України відреагувати на висловлювання екснардепки, “регіоналки” Ганни Герман у ток-шоу “Ми всі – українці” в ефірі телеканалу ZIK.

Герман заперечувала зовнішню агресію проти України, закликала боротися проти “внутрішнього тероризму” та називала Революцію Гідності “державним переворотом”.

Про це в четвер, 28 січня, повідомив член Нацради Максим Онопрієнко на засіданні регулятора, інформує “Детектор медіа”.

Ток-шоу “Ми всі – українці” вийшло на телеканалі ZIK 21 січня, його ведучі – Ростислав Сухачов і Тетяна Терехова.

“У прямому ефірі Ганна Герман заперечила факт наявності збройної агресії проти України, назвавши його несправжнім, а також закликавши Збройні сили України боротися проти справжнього ворога – внутрішнього тероризму. Цей заклик може бути розцінено невизначеним колом глядачів телеканалу як заклик до національного збройного протистояння за участі чи за підтримки Збройних сил та як допустимість застосування насильства як такого”, – сказав Онопрієнко.

“Також Ганна Герман закликала фактично об’єднатися проти осіб, які брали участь у Революції Гідності, які, на її думку, зробили державний переворот. Такі висловлювання з явними ознаками розпалювання національної ворожнечі також можуть бути розцінені як заклик до насильства та національного протистояння, що ставить під загрозу національну безпеку”, – додав він.

Тому Нацрада в інтересах захисту національного інформаційного простору, а також національної безпеки звернулася до СБУ для вжиття відповідних заходів у межах компетенції.

Перший заступник голови Нацради Валентин Коваль зауважив, що останнім часом в ефірі “певних каналів” часто можна почути комбінацію слів “громадянська війна на сході” та звинувачення на адресу Збройних сил України.

“Використання такого наративу суперечить тому, що ми українці, воно, напевне, послуговує тим, хто хотів би бачити Україну не такою, якою хочемо її бачити ми”, – наголошує Коваль.

Він вернув увагу, що ведучі каналів сприймають такі заяви учасників ефірів як належне, але спеціально для Нацради роблять ремарку: “Ми маємо для Нацради вам заперечити, тому ми це робимо”.

Читайте також:
Нацрада перевірить телеканал “НАШ” через образливі вислови ексрегіоналки Бондаренко про ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна