В Одесі відкрили виставку “Українська революція 1917-1921: регіональний вимір”

 

В Одеському історико-краєзнавчому музеї пройшло відкриття виставки “Українська революція 1917–1921: регіональний вимір”.

Як передає у середу, 27 січня, АрміяInform, інформаційно-просвітницький проєкт був ініційований Українським інститутом національної пам’яті.

Експозиція налічує 15 банерів, які містять унікальні матеріали з українських архівних і музейних установ, приватних архівів і особистих зібрань істориків та розповідають про перебіг подій Української революції 1917–1921 років на Київщині, Волині, Січеславщині, Поділлі, Полтавщині, Слобожанщині, Херсонщині, Чернігівщині, Галичині, Буковині, у Закарпатті, Таврії і Криму, також на етнічних землях – Кубані, Дону, Східному Причорномор’ї, Курщині, Воронежчині, Поліссі й у Бессарабії.

Загалом революція була явищем загальноукраїнським, адже у всіх регіонах розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура.

Саме тоді вперше в новітній історії український народ утвердив себе як політичну націю і створив незалежну українську державу.

“Пам’ять про Українську революцію 1917-1921 рр. має стати одним із важливих чинників консолідації українського суспільства. З іншого боку, регіональний вимір революції залишався недостатньо освітленим і представленим у загальнонаціональному контексті й національній пам’яті”, – зазначають організатори.

Пересувна виставка “Українська революція 1917-1921: регіональний вимір” надійшла в усі обласні центри України. Одесити матимуть змогу ознайомитися з експозицією протягом місяця.

Читайте також:
У Краматорську відкрилася виставка “Ген непокори” про український спротив на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна