Співробітники ФСБ, які труїли Навального, ймовірно вбили ще трьох людей, – Bellingcat

 

Група розслідувачів Bellingcat оприлюднила матеріал про три завершених убивства, до яких можуть бути причетні ті ж співробітники ФСБ Росії, які вже запідозрені в отруєнні опозиціонера Олексія Навального.

Розслідування під назвою “Журналіст, активіст, “патріот” – кого вбивали отруйники з НДІ-2 ФСБ” оприлюднила група розслідувачів Bellingcat спільно з виданням Insider за участю Der Spiegel в середу, 27 січня.

У матеріалі йдеться про смерті:

  • журналіста з міста Нальчик Тимура Куашева;
  • активіста з Дагестану Руслана Магомедраїмова; 
  • лояльного до російської влади політика Микити Ісаєва.

“У цій частині ми розповімо про відомі нам епізоди, коли команді отруйників вдалося вбити своїх жертв. Як видно з нашого розслідування, і жертви, і мотиви, і способи вбивства могли бути несхожими один на одного – і тільки команда виконавців була більш-менш постійною. Причому в команді працюють не тільки співробітники НДІ-2, а й Служба захисту конституційного ладу ФСБ, відома серед іншого переслідуванням політичних активістів. Розслідування також показало, що бригада ФСБшників діяла цинічно і самовпевнено: скажімо, в одному з випадків вони перед убивством журналіста відключили відеокамери на цілій вулиці, а відразу після цього вбивства самі ж стали проводити офіційну експертизу крові своєї жертви. Також з’ясувалося, що жертвами можуть бути не тільки активісти і журналісти, а й цілком системні фігури, які виступають на пропагандистських телешоу і критикують Навального”, – йдеться в розслідуванні.

Нагадаємо, що 14 грудня Bellingcat спільно з партнерами оприлюднила розслідування про замах на російського опозиційного політика Олексія Навального.
У публікації стверджувалося, що Навальний був отруєний бойовою речовиною з групи “Новачок” спеціальною групою восьми співробітників ФСБ, які стежили за ним кілька років.

За даними розслідувачів, до отруєння Навального причетний голова Інституту криміналістики ФСБ Станіслав Макшаков.

Крім нього, в отруєнні брали участь інші співробітники інституту:

  • Олег Таякін;
  • Олексій Александров;
  • Іван Осипов;
  • Костянтин Кудрявцев;
  • Олексій Кривощоков;
  • Михайло Швець;
  • Володимир Паняєв.

У розслідуванні йдеться, що ФСБ почала стежити за Навальним взимку 2017 року після його заяви про участь у виборах президента Росії. Зокрема, вони слідували за ним у всіх його виборчих поїздках.
Після аналізу даних авіаперельотів журналісти з’ясували, що ці співробітники ФСБ вирушали за Навальним в групах по два-три оперативника, купуючи квитки то під справжніми, то під вигаданими іменами.

Читайте також:
“Навального отруїли “Новічком”. Що це означає?”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна