“Прагнення до діалогу”: комітет ПАРЄ пропонує не обмежувати роботу делегації Росії на сесії

 

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи узгодив попередній проєкт рішення про підтвердження повноважень російської делегації без обмежень.

Про це інформує “Європейська правда” у середу, 27 січня.

Проєкт пропонує визнати, що у низці питань Російська Федерація відступила від зобов’язань перед Радою Європи, і додатково погіршила ситуацію.

Документ критикує зміни до конституції РФ, які дозволяють не виконувати рішення ЄСПЛ, надання парламенту Росії важелів впливу на конституційний суд, а також кроки, спрямовані на закріплення анексії Криму тощо.

ПАРЄ засуджує авторитарні тенденції, що загострилися останнім часом; пожорсткішання норм, що підривають свободі зібрань, боротьбу уряду РФ із неурядовими організаціями тощо.

Окремий блок звинувачень присвячений отруєнню опозиціонера Олексія Навального та придушенню протестів.

Втім проєкт пропонує не накладати на делегацію РФ жодних санкцій, пояснюючи це “прагненням до діалогу”.

Голосування за документ відбудеться вранці у четвер, 28 січня.

Нагадаємо, 25 січня постійна делегація України у Парламентській асамблеї Ради Європи оскаржила повноваження російської делегації.

Згідно з регламентом ПАРЄ, причинами для оскарження повноважень делегації можуть бути процедурні проблеми або істотні підстави. Такими вважаються порушення статті 5 Статуту Ради Європи, у якій йдеться про те, що кожна країна-член має поважати принцип верховенства права та гарантувати всім своїм громадянам захист їхніх прав та основних свобод.

Російську делегацію позбавляли права голосу у квітні 2014 року після анексії Криму. На знак протесту росіяни відмовилися брати участь у сесіях ПАРЄ, а Москва припинила сплачувати свою частку внеску до бюджету Ради Європи.

Уночі 25 червня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, в якій запросила Росію повернутися до роботи в ПАРЄ без обмежень права голосу без виконання будь-яких вимог.

Протестуючи проти рішення про знищення санкційного механізму проти РФ українська делегація вирішила призупинити роботу в ПАРЄ та вийшла із сесійної зали.

Свої заяви щодо рішення ПАРЄ оголосили народний депутат, п’ятий президент Петро Порошенко та та глава держави Володимир Зеленський.

26 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації Росії без жодних обмежень, попри порушення РФ принципів Ради Європи.
Сім національних делегацій, включаючи українську, оголосили демарш через повернення Росії до ПАРЄ.

Тодішній голова партії “Слуга народу” Дмитро Разумков розкритикував демарш української делегації в ПАРЄ.

23 вересня 2019 року українська делегація офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ.

Пізніше керівництво Ради офіційно не представило в секретаріат ПАРЄ списку нової делегації для затвердження її повноважень – на знак протесту проти повернення делегації РФ в асамблею.

Осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи пройшла 30 вересня – 4 жовтня 2019 року.

30 вересня тодішня президентка Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Моріс Паск’є висловила жаль з приводу відсутності на осінній сесії постійної делегації парламенту України.

Декілька національних делегацій на знак підтримки України бойкотували певні офіційні заходів під час цієї сесії.

Зараз делегація РФ бере участь в роботі ПАРЄ без будь-яких обмежень. У грудні 2019-го Венеціанська комісія розглянула прохання регламентного комітету ПАРЄ роз’яснити статус депутатів Держдуми РФ, обраних з урахуванням голосів громадян анексованого Криму.

Ця комісія визнала, що ПАРЄ не зобов’язана відмовляти у визнанні повноважень депутатів із держави-члена РЄ, яка анексувала частину іншої держави.

У січні минулого року російській делегації повернули повноваження у повному обсязі.

Як інформувала “Новинарня“, у французькому місті Страсбург протягом 25-29 січня проходитиме зимова пленарна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи.
Із січня 2020 року сесії скасовувалися через пандемію коронавірусу

Читайте також:
“Тиснули з будівлі, де працює Єрмак”: Ясько прокоментувала своє звільнення з посади голови делегації України в ПАРЄ

“Я – Рамзан Кадиров”: російський делегат у ПАРЄ погрожував представнику Литви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна