Через 12 днів після кримського “референдуму” Київ хотів відновити подачу води на півострів, – ЗМІ

 

У 2014 році Київ планував відновити подачу воду до окупованого Росією Криму.

Журналісти видання “Крим.Реалії” отримали документи від політика Андрія Сенченка, який з березня до вересня 2014 року виконував обов’язки заступника голови адміністрації президента України.

Зазначається, що 28 березня 2014 року – через 12 днів після невизнаного Україною та світом кримського “референдуму” – в тодішнього віцепрем’єра, міністра регіонального розвитку Володимира Гройсмана відбулася нарада про “Питання фінансово-економічного забезпечення та режим роботи Північно-Кримського каналу у 2014 році”.

У другому пункті протоколу наради йшлося про доручення Держводагентству “невідкладно забезпечити безперебійну подачу води Північно-Кримським каналом” та “в одноденний строк надіслати листи суб’єктам господарювання Автономної Республіки Крим з пропозицією укласти договори з Управлінням Північно-Кримського каналу на постачання води та визначення умов проведення розрахунків за неї”.

Журналісти звернулися із запитом про коментар до Володимира Гройсмана, але він поки не надав відповіді.

Разом із тим, ексголова Держводагентства Василь Сташук, який обіймав посаду з 2010 до 2014 року та був люстрований, підтвердив, що уряд готувався постачати воду окупованому Криму.

“Я знаю, що була комісія, яка засідала з приводу тарифу на випадок постачання води. Здається, там була або гривня, або дві гривні (вартість послуги за постачання одного кубометра води – Н.)», – розповів Сташук.

Журналісти нагадують, що 8 травня 2014 року тодішній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив акціонувати Північно-Кримський канал.

“Прошу опрацювати питання щодо можливості утворення публічного акціонерного товариства, частка держави у статутному капіталі якого становить 100%, на базі майна Управління Північно-Кримського каналу. Про результати у десятиденний строк поінформувати Кабінет міністрів з відповідними узгодженими пропозиціями. Гройсману В.Б.”, – йдеться в дорученні за підписом Яценюка.

“Крим.Реалії” також надіслали запит експрем’єру та отримали відповідь від його пресслужби.

“Державне агентство водних ресурсів України як центральний орган виконавчої влади, дії якого координувалися Кабінетом міністрів на чолі з Арсенієм Яценюком, обмежило постачання води у Крим у квітні 2014 року. 13 травня 2014 року Держагентство водних ресурсів офіційно повідомило, що припинило постачання води в Крим. Зазначені дії уряду є фактами, що свідчать про реальну позицію і дії Арсенія Яценюка щодо цього питання. Будь-які припущення, домисли та фантазії будь-кого про якісь інші наміри прем’єр-міністра Яценюка є особистими припущеннями, домислами та фантазіями окремих осіб”, – відповіли в експрем’єра.

Читайте також:
Гіркін запропонував відбуксирувати в Чорне море айсберг, аби напоїти водою Крим

Дослідники показали з космосу, як обміліли водосховища Криму протягом року

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020 році ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима призвели до посухи, стверджують кримські науковці. З кінця серпня на півострові частково запровадили графіки подачі води.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Окупанти в Криму хочуть використовувати водоспади для постачання водою ялтинців

“Води достатньо”: Путін не бачить проблем із водопостачанням окупованого Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна