МЗС України обурилося через “протестну” мапу ВВС, що показала Сімферополь і Севастополь як територію РФ

 

Міністерство закордонних справ України звернулося до російської служби ВВС через публікацію, в якій окуповані міста Сімферополь та Севастополь у Криму були позначені як російські.

Заяву з цього приводу поширив у фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко.

Ідеться про публікацію у Twitter із мапою, яка показувала, в яких російських містах 23 січня відбулися акції протесту на підтримку ув’язненого Олексія Навального. Російська служба BBC позначила українські Севастополь та Сімферополь як територію РФ.

“BBC News Russian, не пропагуйте російські фальшиві наративи. Севастополь і Сімферополь ніколи не були містами Росії. Крим не анексований, а окупований. Міжнародне право має значення”, – написав представник МЗС України Олег Ніколенко.

BBC News Russian don’t promote Russian false narratives. Sevastopol and Simferopol have never been cities of Russia. Crimea is not annexed but occupied. International law matters. #CrimeaIsUkraine #Navalny

Опубліковано Oleg Nikolenko Неділя, 24 січня 2021 р.

Перед тим на хибу російської служби ВВС звернув увагу голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“Коли це Севастополь і Сімферополь стали російськими містами, як показано це на вашій мапі? Нехай нікого не вводить в оману і посилання, яке ВВС розмістила під зображенням карти: “Росія анексувала Крим і Севастополь у 2014 році”… 99, 99% читачів читають заголовок до матеріалу, а там чітко написано “Мітинги на підтримку Олексія Навального в Росії 23 січня 2021 року”, – написав Чубаров у фейсбуці.

“Крім того, згідно з документами ООН та інших міжнародних організацій, Росія окупувала Крим і здійснює спроби його анексії. BBC хоче допомогти Росії анексувати Крим?” – додав він.

У таблиці ВВС, що доповнює мапу й показує географію протестів, Севастополь і Сімферополь справді не показані як міста за кордонами РФ.

Як інформувала “Новинарня“, мітинги на підтримку арештованого опозиційного політика Олексія Навального 23 січня пройшли більш як сотні міст Росії, а також в окупованому Криму (Україна) та різних містах в інших країнах.
Під час акцій силовики проводили масові затримання. За даними порталу “ОВД-Инфо”, було затримано щонайменше 3,4 тисячі осіб. ЗМІ називають ці затримання наймасовішими в РФ за весь час.

Читайте також:
ЄС, Британія, Україна та США різко засудили рекордні затримання на мітингах у Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.