У Молдові соціалісти на чолі з Додоном обіцяють повернути особливий статус російській мові

 

Голова Партії соціалістів Молдови, експрезидент Ігор Додон заявив, що його політсила вже розробила новий законопроєкт про статус російської мови після того, як Конституційний суд країни визнав незаконним її особливий статус.

Про це в п’ятницю, 22 січня, інформує видання NewsMaker.

За словами Додона, соціалісти зареєструють проєкт у парламенті і обговорять його на першому засіданні весняної сесії.

Додон заявив, що в багатьох містах країни можуть пройти масові протести на захист російської мови.

“Вчорашнє рішення Конституційного суду буде мати дуже серйозні наслідки. Мені вже телефонують колеги з районів. Я не виключаю, що на наступному тижні будуть масові протести в більшості міст Молдови, які виллються в протести в Кишиневі”, – сказав Додон.

Як інформувала “Новинарня“, 16 грудня 2020 hjre парламент Молдови затвердив закон про функціонування мов на території республіки, згідно з яким російська мова є мовою міжнаціонального спілкування.

21 cічня 2021 року Конституційний суд Молдови розглянув запити депутатів, в яких вони просили суд висловитися про закон “Про функціонування мов на території Молдови”, і визнав закон неконституційним.

Читайте також:
Данілов зреагував на визнання Молдовою російської “мовою міжнаціонального спілкування”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна