ЄСПЛ ухвалив перше рішення в справі про війну між Грузією і Росією 2008 року

 

Росія винна в порушенні прав людини в регіонах Грузії Південній Осетії й Абхазії, але не несе відповідальності за ці регіони під час російсько-грузинської війни в серпні 2008 року.

Таке рішення ухвалив Європейський суд із прав людини у справі “Грузія проти Росії (II)” про війну 2008 року.
Так, суд встановив порушення Росією декількох статей Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод, при цьому ЄСПЛ не підтримав твердження Тбілісі про вторгнення Збройних сил РФ “до нападу Грузії на Цхінвалі”.

Суд у Страсбурзі, зокрема, визнав відповідальність Росії: 

  • за тортури грузинських полонених;
  • за порушення прав на свободу і безпеку цивільних осіб;
  • за відмову від розслідування вбивств громадян Грузії під час війни.

І Москва, і Тбілісі заявили про свою перемогу після рішення ЄСПЛ.

Грузинський Мін’юст назвав рішення ЄСПЛ історичним. Відомство стверджує, що вердикт суду стане важливим важелем для врегулювання конфліктів і відновлення територіальної цілісності Грузії, передає Радіо Свобода.

Скарга була комунікована (тобто взята до розгляду) ЄСПЛ ще в 2011 році, а подали її 11 серпня 2008 – через три дні після початку бойових дій.

Грузинська сторона (скаргу підтримували в суді, зокрема, заступник міністра юстиції Тінатін Бурджаліані і представник Грузії в Страсбурзькому суді Леван Месхорадзе) вказувала, що під час невибіркових і невідповідних атак із боку російських військових і підконтрольних їм сепаратистів постраждали і загинули сотні мирних жителів.
Більше ніж 300 тисяч людей були змушені залишити Абхазію і Південну Осетію.

Росія стверджувала, що заявник спотворює факти: за версією відповідача, російські військові не нападали, а захищали цивільне населення від нападу з боку Грузії.
Що ж стосується можливих порушень з боку осетинських і абхазьких збройних формувань, то за них Росія не готова брати на себе відповідальність, заявляла російська сторона.

Тепер, коли рішення ухвалене, в ЄСПЛ можуть дати хід індивідуальним скаргам: після серпневої війни 2008 року їх подавали до урядів Росії і Грузії більше, ніж 1700 людей.

У чому Грузія звинуватила Росію
Грузинський уряд звинуватив Росію в численних порушеннях положень Європейської конвенції про захист прав людини в зв’язку з військовим конфліктом у серпні 2008 року, “який послідував за тривалим періодом зростаючої напруженості, провокацій та інцидентів за участю двох країн”, як говориться в матеріалах ЄСПЛ.
Позов був поданий 11 серпня 2008-го. Частково прийнятним ЄСПЛ визнав його 13 грудня 2011 року, а 3 квітня 2012-го вирішив передати на розгляд Великої палати.
Свідки виступили в суді з 6 по 17 червня 2016 року. Всього свідчення дали 33 свідка: 15 були викликані через уряд Грузії, 12 — через уряд Росії, шість — судом. Слухання у справі пройшло 23 травня 2018 року.

У своєму позові Грузія вказувала, що в результаті дій російських військових і/або підконтрольних Росії сепаратистських сил через вибіркові і несумірні атаки сотні громадян були поранені, вбиті або пропали без вісті.
Дії російської сторони і сепаратистів, як наполягав грузинський уряд, порушили декілька статей Європейської конвенції: ст. 2 (право на життя), ст. 3 (заборона на тортури і нелюдське ставлення), ст. 5 (право на свободу і безпеку), ст. 8 (право на повагу до приватного життя), ст. 13 (право на ефективний захист прав), ст. 1 і 2 протоколи 1 (про захист власності і права на освіту) і ст. 2 протоколи 4 (право на свободу пересування).

Довідково:
Російські війська увійшли на територію Грузії 8 серпня 2008 року. За результатами війни Москва зміцнила свій фактичний контроль над сепаратистськими регіонами Грузії – Абхазією та Північною Осетією, які проголосили себе “незалежними державами”.
“Незалежність” цих сепаратистських регіонів визнала Росія та ще кілька лояльних Москві держав. США, Євросоюз та інші члени ООН вимагають від Москви поваги до територіальної цілісності Грузії.

Читайте також:
Російські окупанти назвали грузинське Цхінвалі “Сталінір”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна