Конституційний суд Молдови визнав незаконним особливий статус російської мови

 

Конституційний суд Молдови розглянув запити депутатів, в яких вони просили суд висловитися про закон “Про функціонування мов на території Молдови”, і визнав закон неконституційним.

Таке рішення суд ухвалив на засіданні в четвер, 21 січня, передає Newsmaker.

Цей закон в другому читанні парламент ухвалив 16 грудня 2020 року. Він передбачає, що люди в Молдові зможуть звертатися до органів державної влади, держустанов, підприємств і організацій державною або російською мовою.
Крім того, держслужбовців можуть зобов’язати за запитом громадян надавати переклад документів на російську мову, приймати заяви російською і надавати інформацію тією мовою, якою написано заяву.

На засіданні КС депутати клопотали про те, щоб закон визнали неконституційним. Октавіан Цику заявляв, що такий закон “підриває основи Конституції”, а Діну Плингеу відзначав, що його прийняли з порушеннями.

“Якщо ми будемо використовувати російську для міжетнічних відносин, ми ніколи не інтегруємо нацменшини в молдавський політичний дизайн. На це завжди буде впливати геополітичний порядок”, – вважає Цику.

На його думку, прирівнювання російської мови до румунської – це підрив основ Конституції.

Як інформувала “Новинарня“, 16 грудня парламент Молдови затвердив закон про функціонування мов на території республіки, згідно з яким російська мова є мовою міжнаціонального спілкування.

Читайте також:
Данілов зреагував на визнання Молдовою російської “мовою міжнаціонального спілкування”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна