Медведчук хоче привезти дев’ятьох українців в обхід офіційної процедури звільнення, – УкрТКГ

 

Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі заявила, що Віктор Медведчук, намагаючись привезти в Україну дев’ятьох цивільних полонених з тимчасово окупованих районів Донеччини й Луганщини в обхід офіційної процедури звільнення через майданчик ТКГ, підставляє цих людей під додаткове навантаження.

Таку заяву поширила пресслужба української делегації в середу, 20 січня.

Зазначається, що дев’ятьох цивільних осіб планують везти з Росії через Білорусь.

“Хто ці особи, чи були вони верифіковані у списках на звільнення, які обговорювалися в рамках Тристоронньої контактної групи, в якому стані ці особи – поки невідомо”, – кажуть в ТКГ.

Українська делегація називає односторннє повернення українців “демонстративним кроком, який підважує процедури та практики, які реалізовуються в рамках діяльності Тристоронньої контактної групи”.

“Згідно із державними процедурами, цих осіб після перетину кордону України доведеться помістити в обсервацію та провести через повну перевірку спеціальних служб – фактично, Кремль та Медведчук підставляють цих людей під додаткове навантаження, намагаючись вивезти їх в обхід офіційної процедури звільнення через майданчик ТКГ”, наголосили в УкрТКГ.

Зазначається також, що керівництво держави та українські спецслужби нададуть оцінку таким жестам Медведчука.

“Глибоко аморальна спроба використати долі людей, які утримувалися на окупованій території з політичною та іміджевою метою ще раз демонструє усім, що Медведчук є неадекватною званню українського громадянина особою, а РФ – не здатною дотримуватись на цьому етапі елементарних процедур і практик, за які сама взяла на себе відповідальність. Також ми чекаємо відповідної реакції міжнародних партнерів”, – підсумували в УкрТКГ.

У заяві Міністерства закордонних справ України наголошується, що рішення Росії щодо передачі українських заручників в ОРДЛО не Україні, а приватній особі – Віктору Медведчуку – порушує усталені механізми вирішення таких питань і є ударом по нормандському формату та роботі Тристоронньої контактної групи.

“Рішення Російської Федерації передати не Україні, а приватній особі Віктору Медведчуку групу українських громадян, яких тривалий час утримували на тимчасово окупованій території у Донецькій і Луганській областях, грубо і відверто порушує усталені механізми вирішення таких гуманітарних питань”, – ідеться в заяві.

У МЗС наголосили, що “цей крок РФ є ударом по нормандському формату та Тристоронній контактній групі, які ведуть системну роботу із забезпечення звільнення утримуваних у зв’язку з конфліктом осіб”.

“Свідоме нівелювання Росією ролі ОБСЄ в питанні звільнень є особливо показовим та цинічним у день візиту до України діючої голови ОБСЄ, міністерки закордонних справ Швеції Анн Лінде”, – додали в міністерстві.

МЗС вимагає від РФ неухильного дотримання всіх домовленостей, досягнутих в нормандському форматі, зокрема щодо забезпечення безперешкодного доступу Міжнародного комітету Червоного хреста до українських військовополонених і заручників на тимчасово окупованих Росією територіях України, а також звільнення всіх утримуваних у зв’язку з конфліктом осіб.

Як інформувала “Новинарня“, раніше стало відомо, що сепаратистські угруповання “ЛНР” і “ДНР” готові напередодні Водохреща передати українській стороні за посередництва кума Путіна Віктора Медведчука деяких цивільних громадян України, незаконно утримуваних в місцях позбавлення волі на території ОРДЛО.
Наміри сепаратистів привітав глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук. Водночас Кравчук заявив, що приватна особа (Медведчук) не має втручатися в питання міжнародного регулювання.

Зі слів Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової, з СІЗО в Луганську заберуть трьох осіб, з донецького СІЗО – 6 осіб.

Нагадаємо, останній великий обмін полоненими з ОРДЛО на рівні державного керівництва України відбувся 29 грудня 2019 року. Перед тим, 28 червня 2019 року, бойовики звільнили чотирьох українських військовослужбовців за посередництва Віктора Медведчука.

Читайте також:
Рік тому з полону ОРДЛО повернулися 76 українців. Омбудсмен нагадала, скільки ще наших громадян – у катівнях окупантів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна