Донецькі сепаратисти хочуть провести повторний референдум про “статус Донбасу”

 

Голова-самозванець невизнаної “Донецької народної республіки” Денис Пушилін заявив про плани провести повторний так званий “референдум про самовизначення на Донбасі”, щоби начебто продемонструвати “волю його народу”.

Про це в середу, 20 січня, пише “РИА Новости”, посилаючись на Пушиліна.

За його словами, влада Донецька знову хоче задіяти такий механізм, щоб показати світу “віру в свободу, гуманізм і права людини”.

Він зазначив, що мешканці в окупації “все ще не втратили тих цінностей, заради яких виходили на вулиці в 2014 році”, і підкреслив, що в разі проведення повторного референдуму на нього обов’язково будуть запрошені міжнародні спостерігачі.

Пушилін додав, що Україна наразі має “монополію щодо висвітлення подій в регіоні” та закликав ООН “більш ретельно вивчити всі обставини і ознайомитися з позицією обох сторін конфлікту”.

Довідково:
Нагадаємо, 11 травня 2014 року в деяких населених пунктах Донецької і Луганської областей сепаратистські угруповання провели так звані “референдуми”.

На референдум винесли лише одне питання двома мовами (російською та українською): “Чи підтримуєте Ви акт про державну самостійність Донецької/Луганської народної республіки?”.
Пропонувалося дві відповіді: “Так”, “Ні”.
12 травня, після оголошення результатів референдуму, ватажки терористів звернулися до Російської Федерації з проханням “розглянути питання про входження так званих “республік” до складу Російської Федерації.

Референдуми є нелегітимними. Їх провели всупереч Конституції України, з системними порушеннями ґрунтовних міжнародних принципів і процедур проведення референдумів.
Результати не були визнані українською владою, Євросоюзом і США.

Читайте також:
На Донеччині депутатку звинувачують в участі у проведенні псевдореферендуму в 2014 році

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна